Parijs: Jardin du Luxembourg

Er zijn weinig parken zo veelzijdig als het Parijse Jardin du Luxembourg, ook wel Loco genoemd door intimi.

Het park is aangelegd in de 17de eeuw op de linkeroever van de Seine, rond het Palais du Luxembourg en wordt beheerst door een grote achthoekige vijver.
In de 19de eeuw werden de tuinen, toen ze eigendom waren van de Comte de Provence (later Lodewijk XVIII), voor het publiek opengesteld; men mocht voor een klein bedrag naar binnen en zich tegoed doen aan het fruit in de boomgaard. De tuinen, het paleis en de oude huizen in het noordelijke deel staan er nog in volle glorie en trekken veel bezoekers.

De Parijzenaars zijn erg gesteld op dit park en voor velen van hen is het dan ook een stille wens om dichtbij Jardin du Luxembourg te wonen vanwege de rust, de oude straatjes, poorten en grote tuinen vol paadjes, lanen en met bomen geflankeerde boulevards.

Mensen komen naar dit park om er uit te rusten, te zonnebaden of de 19de eeuwse beelden te bewonderen. Doordeweeks zitten veel studenten in de ijzeren stoelen rondom de vijver te studeren of te lezen. In het weekend en vooral op zondag is Jardin du Luxembourg het domein van de gezinnen met kinderen.

Naast de terrassen, brede lanen en standbeelden heeft het park ook een openluchtcafé, poppentheater, tennisbanen, muziektent en een imkerschool.

Op de Franse site Linternaute staan nu prachtige foto’s van het park. Als je ooit in Jardin du Luxembourg bent geweest, proef je meteen de sfeer weer.

Het park heeft ook onze eigen Stef Bos ooit geïnspireerd tot het schrijven van een lied “Jardin du Luxembourg” (Album “De Onderstroom”, 1997).

Bron: Capitool Reisgids Frankrijk en Wikipedia
Foto’s: www.linternaute.com

Lees ook:Expositie Le Tour de France
Lees ook:Tips: met kinderen naar Parijs
Lees ook:Aanrader in Parijs: Tentoonstelling “De Miró à Warhol”
Lees ook:Zeldzame panters geboren in dierentuin
Lees ook:Nu al voor meer dan 307 miljoen verkocht aan YSL kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>