Recept: Magische preisoep

Doodgewone magische prei

Doodgewone magische prei

Met een kilo prei en een grote pan water maak je volgens de Francaise Mireille Guiliano ‘magische’ preisoep. Ze kreeg het recept van haar dokter toen ze als tiener wanhopig probeerde af te vallen.

“Dokter Wonder hield zelf ook van lekker eten en heeft me een aantal recepten gegeven voor dat eerste, ‘moeilijke’ weekend. Nu ik erop terugkijk, was het echter door zijn ‘magische preisoep’ helemaal niet zo moeilijk. De preisoeptruc werd al generaties lang door de plaatselijke vrouwen toegepast en de dokter had het recept zowel aan mijn moeder als mijn oma voorgeschreven. Prei heeft een licht afdrijvend effect, is voedzaam en bevat weinig calorieën. Zo’n 48 uur preisoep eten en al het water drinken dat je wilt gaf me dan ook een goede start op weg naar een nieuw lichaam.”

Dat schrijft Guiliano in haar boek ‘Waarom Franse vrouwen niet dik worden’. Want volgens haar valt het niet te ontkennen: Franse vrouwen worden niet dik. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen geldt: Franse vrouwen drinken wijn, eten minstens drie keer per dag uitgebreid, sporten nauwelijks en toch blijven ze slank: de Franse paradox.

Het is een leuk boek. ”Het ultieme non-dieetboek”, staat er op de achterflap. “Tijdloos, grappig, verfijnd én smaakvol.” Wat wil een mens nog meer? Nou ja, dat recept natuurlijk, van die magische preisoep. Komtie:

- Snijd de preien (1 kilo) in de lengte doormidden en spoel ze goed af. Snijd alleen de droge, beschadigde stukken van het groen eraf, zodat je het wit plus een flink stuk groen overhoudt. (Bewaar de rest voor een bouillon.)

- Doe de prei in een grote pan met water. Breng aan de kook en laat 20-30 minuten sudderen. Giet het water af en houd het apart. Doe de preien in een kom.

- Drink om de twee à drie uur een kop van het vocht, naar smaak opgewarmd of op kamertemperatuur. Eet de prei als maaltijd of wanneer je trek hebt, een halve kop per keer. Sprenkel er een paar druppels olijfolie en citroensap overheen, en gebruik evt. wat peper en zout of gehakte peterselie.

- Twee dagen lang is dit je enige voeding. Op de avond van de tweede dag kun je een stukje vlees of vis (100 gram), twee soorten gestoomde groente met wat boter of olie, en een stukje fruit eten.

Eet smakelijk, en veel succes!

Lees ook:Recept van de week: Moules frites uit de Charente-Maritime
Lees ook:Recept van de week: Franse ovenschotel uit de Elzas
Lees ook:Corsicaanse streekgerechten (deel 1)
Lees ook:Recept: Gratin Dauphinois
Lees ook:Hittegolf in Frankrijk deze week

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>