Mont Saint-Michel wordt weer een eiland

Mont Saint-Michel valt droog

Mont Saint-Michel valt droog

Mont Saint-Michel, het bebouwde eiland voor de kust van Normandië, lag vroeger in zee. Maar nu niet meer. Tijd voor een masterplan, vindt Frankrijk. 

De Mont Saint-Michel is een toeristische attractie tot en met: een rotsachtig schiereilandje, een kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland: het was over land bereikbaar bij eb, maar bij vloed was het omringd door water. Tegenwoordig loopt er een smalle verhoogde weg naar het eiland. Maar langs die weg stroomt geen water; er grazen koeien.

Dat komt door Hollandse voortvarendheid in de 19e eeuw. De Nederlandse ingenieur Musselman ging zich toen met de waterhuishouding van het gebied bemoeien. Er ligt nu om de baai 4.500 hectare aan polders, keurig omgeven door dijken, waarbuiten kwelders liggen die bij hoog water zouden moeten onderstromen. Die polders, een zeldzaamheid in Frankrijk, waren lang in Nederlandse handen, en zijn nu deels in Libanees bezit.

In de plannen om van Mont Saint-Michel weer een eiland te maken, zal de berg in 2015 jaarlijks 150 dagen omringd zijn door water. Dit komt door de bouw van een waterkering in de rivier de Couesnon, die in mei wordt geopend. Bij vloed verzamelt het rivierwater zich in het reservoir achter de kering. Bij eb gaan de sluizen open, zodat slib kan terugspoelen. Een waterscheiding zorgt er verder voor dat het water straks aan weerszijden van Mont Saint-Michel zal stromen en niet, zoals nu, voornamelijk langs de noordkant. Op de waterkering komen een wegverbinding tussen Normandië en Bretagne, en tribunes. In 2012 zal de bestaande dijk worden afgebroken en vervangen door een wandelweg, waarvan de laatste kilometer een brug is, zodat het water vrij kan stromen. De parkeerplaatsen aan de voet van de berg worden verplaatst naar het vasteland. Het project, betaald door de EU, de Franse staat en departementen, kost 200 miljoen euro.

Bron: Volkskrant, Wikipedia

Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 1: het ontstaan
Lees ook:Le Mont Saint-Michel is weer een eiland
Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 3: de zee
Lees ook:Burgemeester voor rechtbank om zelfverrijking
Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 2: geschiedenis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>