De Mont Saint Michel – deel 1: het ontstaan

De Mont Saint Michel is "iets". IETS eigenlijk. IETS waarvan ik van kinds af aan al door gefascineerd was. Ik las jeugdboeken waarin ridders en jonkvrouwen onderweg waren naar de Mont Saint Michel, ik zag plaatjes erover en ik zag het altijd als een prachtig puntje op de kaart van Frankrijk staan. En dan niet te vergeten dat mijn naam ervan afgeleid is he?!

Deze zomer was het dan eindelijk zover: ik ging de Mont Saint Michel zien. Ik zou het IETS aanschouwen, hetgene waarvoor vroeger duizenden en duizenden pelgrims in de kou door het water waadden om bij de Mont te komen. IETS waar zij hun religieusiteit konden (terug?)vinden. En mijn grote held Bertrand is er ook geweest :)

Dat duidt maar op een betekenis, beste lezer, je raadt het al: ik ga er een blog over schrijven. En om jullie allen net zo geinteresseerd in de Mont te krijgen als ik ben, wordt dit een blog van meerdere delen. Vandaag: het ontstaan.

De Mont Saint-Michel is een rotsachtig eilandje in Frankrijk. Het eiland ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland: het was over land bereikbaar bij eb, maar bij vloed was het omringd door water. Tegenwoordig loopt er een smalle verhoogde weg naar het eiland. Het eiland, met zijn trapstraten, is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Oorspronkelijk was het eiland een bergje in een bosrijk gebied dat dicht bij de kust lag en niet beschermd werd door duinen. Bij een vloedgolf werd het bos verwoest en een deel van de grond spoelde weg naar de zee. Hierdoor werd het land waar vroeger dat bos lag, net laag genoeg om door de zee bij vloed overstroomd te worden. Het bergje werd een eiland waar men een abdij op gebouwd heeft.

Lees ook:Mont Saint-Michel wordt weer een eiland
Lees ook:Le Mont Saint-Michel is weer een eiland
Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 3: de zee
Lees ook:Tip van de week: prachtige foto’s van de Franse kust
Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 2: geschiedenis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>