Regionaal: Bourgogne (Bourgondië)

Deze week is het de beurt aan de regio Bourgogne, waaraan we de spreekwoordelijke manier van leven hebben te danken: "Bourgondisch leven". Persoonlijk vind ik het één van de mooiste regio's in Frankrijk.

Algemeen
De regio Bourgogne bestaat uit de departementen
Côte d'Or (21), Nièvre (58), Saône-et-Loire (71) en Yonne (89). De hoofdstad van Bourgogne is Dijon met 150.000 inwoners. Andere grote steden zijn Auxerre met 37.800 inwoners, Beaune met 22.000 inwoners en Autun met 16.500 inwoners.

Geschiedenis
Voor onze jaartelling werd Bourgogne bewoond door Kelten. Na de Kelten kwamen de Romeinen die pas zo'n 500 jaar na Christus door de Bourgondiërs verdreven werden. Pas in de 9e eeuw ontstond het huidige Bourgogne.

Belangrijkste steden
Dijon: Hoofdstad en bekend om zijn industrie. Daarnaast is Dijon bekend om zijn mosterd: de Dijonmosterd volgens uniek Frans recept.
Autun: Hier vind je overblijfselen uit de Romeinse tijd en een prachtige kathedraal.
Auxerre: Hoofdstad van het departement Yonne. Het ligt op een unieke plek in de bossen verscholen. De kades van Auxerre zijn bekend.
Beaune: Beaune is het hart van de Bourgogne als het om wijn gaat. In november vindt hier altijd het wereldberoemde wijnfeest plaats met de veiling van de wijnen van Hospices de Beaune. Het prachtige Hôtel-Dieu met zijn bekende mozaïekdak is een bezoek waard.
Mâcon: Hoofdstad van het departement Saône-et-Loire.
Nevers: Hoofdstad van het departement Nièvre. Bekend om zijn aardewerk.

Streekgerechten
Bourgogne is natuurlijk bekend geworden om zijn gastronomie. De bekendste streekgerechten zijn:
● Boeuf Bourguignon: stoofpot van rundvlees met uien en rode wijn, het recept kun je vinden in een eerder
bericht op deze blog.
● Civet de lièvre: hazeragout met kaas
● Coq au vin: de bekende kip in rode wijn
● Côte grillée aux sarments: op wijnranken gegrild vlees
● Escargots à la Bourguignonne: wijngaardslakken met boter, knoflook en peterselie
● Lapereau a la moutarde: konijn in mosterdsaus
● Meurette de Poison: vis in rode wijnsaus
● Oeufs en meurette: eieren gepocheerd in wijnsaus
● Pot-au-Feu: een oud, maar nog levendig, stevig gerecht dat uit verschillende vleessoorten kan bestaan maar vaak verschillende delen van het rund bevat. Daarnaast gaan in de stoofpot ook meerdere groenten. Allereerst wordt de bouillon opgediend, vervolgens het vlees en de groenten.
● Râble de lièvre: hazenrug
● Salmis de Pintadeau: ragout van parelhoen
● Suprême de brochet: snoek in een fluwelige saus
● Truite Mâconnaise: forel met rode wijnsaus

Toeristische informatie
De omgeving kenmerkt zich door een mooi, groen heuvelachtig landschap met wijnranken (Beaujolais), velden, bossen, rivieren (Saône, Seine, Yonne en Loire) en meertjes. Naast culinaire verwennerij, nodigt natuurgebied de Morvan uit tot actieve recreatie. Romaanse abdijen, hertogelijke steden, kastelen met geglazuurde daken en charmante dorpjes maken van Bourgogne een streek die rijk is aan historisch erfgoed.

Côte d'Or: Het bekendste departement van de Bourgogne. De hoofdstad Dijon is een mooie stad, evenals Beaune. De uitgebreide en wereldberoemde wijngebieden zijn een bezoek meer dan waard. Mooie dorpjes zijn Châteauneuf-en-Auxois en Flavigny-sur-Ozerain.

Nièvre: Deze streek bezit uitgestrekte wouden en meren. Het Parc naturel de Morvan is favoriet bij wandelaars en natuurliefhebbers. De streek was vroeger het hart van de houtleveranties voor Parijs. In de buurt van hoofdstad Nevers ligt ook het formule 1 circuit Magny-Cours.

Saône-et-Loire: Dit is het departement waar wijnen vandaan komen zoals Pouilly-Fuissé, Mâcon en de Beaujoulais. Het glooiende land nodigt uit tot wandelingen en fietstochten. Een mooi dorpje is Semur-en-Brionnais.

Yonne: Dit departement heeft een rijk cultureel erfgoed met als één van de hoogtepunten de basiliek van Vézelay. Daarnaast is het een gebied waar de wereldberoemde Chabliswijnen vandaan komen.

Bezienswaardigheden
● Natuur:
Parc Naturel Régional du Morvan, kortweg 'de Morvan': Een schaars bevolkt (beschermd) natuurgebied dat maar liefst 180.000 ha groot is, dicht bebost en met diverse meren. Voor fietsers en wandelaars een mooi gebied. Ontdek de mooie natuur tijdens een wandel-of paardrijdtocht, of maak een fietstocht langs rivieren of door bossen. Je kunt ook per boot van de omgeving genieten op het Canal du Nivernais. Meer watersporten zijn mogelijk op bijvoorbeeld het Lac des Settons.
● Cultuur: Ontdek de culturele pracht in historische steden als Auxerre, Dijon, Nevers en Autun, maar kleine schilderachtige plaatsjes en vestigingsstadjes als Joigny, Tonnerre, Sens of Clamécy zijn ook zeker de moeite waard.
De grootste Boeddhistische tempel van Europa ligt in de Morvan:
Kagyu Ling.
Paray-le-Monial is een bekend
bedevaartsoord
● Gastronomie: Voor de culinaire liefhebber is de Bourgogne een waar paradijs en nergens vind je zoveel gastronomische restaurants met één of twee Michelin-sterren als in deze streek.
● Wijn: Bij Chablis liggen de wijngaarden die de wereldberoemde droge witte Chabliswijnen voortbrengen. Als je de route des Vignobles (wijnroute) volgt dan zie je ongeveer 45 km lang alleen maar wijngaarden.
● Geschiedenis: Ten zuiden van Mâcon ligt
Roche de Solutré. In de naaste omgeving van deze rots zijn overblijfselen uit de prehistorie ontdekt. Ook in Azé kun je prehistorische grotten bezoeken. Oude Romaanse centra vind je in Autun, Cluny, Paray-le-Monial of Tournus. Bourgogne heeft een rijkdom aan kathedralen, kastelen en burchten en onverwoestbare kloosters en abdijen bijvoorbeeld bij Fontenay. In Auxerre vind je Guédelon, een middeleeuws kasteel in aanbouw dat rond 2023 klaar moet zijn. Het wordt helemaal met de hand gebouwd op de manier zoals dat in de middeleeuwen ging.
● Attracties:
Archeologisch Park Bibracte en MuséoParc Alésia

Tips
● Bourgogne op de fiets: Volg de
Tour de Bourgogne. De vijf voornaamste routes voeren langs jagerspaden aan de oevers van de rivieren, over voormalige spoorwegen en door wijngaarden.
● Wijnroute: Opgebouwd uit vijf tochten. Je kunt de
route met de auto, op de fiets of te voet volgen.
● Tour de France: Het parcour van de
Tour de France 2009 is bekend en verrassend is dat er dit jaar twee etappes in de regio Bourgogne zijn geprogrammeerd.
● Waterrecreatie: Je kunt je vakantie doorbrengen in een woonboot, een hotel op het water of op een cruiseboot. En aan boottochtjes geen gebrek. De Engelstalige brochure "Tourisme fluvial en Bourgogne" is verkrijgbaar via [email protected] of
hier te downloaden.
● Gastronomie: Op de derde zaterdag van november beginnen in Bourgogne de traditionele wijnfeesten, die drie dagen duren. In alle dorpen en steden kunt u terecht voor een heerlijke maaltijd. In Dijon vindt jaarlijks rond oktober/november het Foire internationale et gastronomie plaats. Zie ons
eerdere bericht op deze blog.
● Kastelenroute: De "Route des Châteaux en Bourgogne du Sud" loopt langs 17 kastelen in het zuiden van de streek.

Verblijfsinformatie
Campings
Hotels
Bed & Breakfast 
Originele logeeradressen
Gites

Nuttige sites
Bourgogne
Nièvre 
Yonne 
Côte d'Or 
Saône-et-Loire / Bourgogne du Sud

Bronnen: Frans Verkeersbureau, France Individuelle en Frankrijk Vakantieland

 

Lees ook:Een bourgondische wandeling
Lees ook:Wijnhuis beschuldigd van fraude met dure wijn
Lees ook:De bekendste streekproducten uit de Bourgogne
Lees ook:De leukste adresjes in Dijon
Lees ook:Regionaal: Midi – Pyrenees

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>