Een bourgondische wandeling

Wandelen kan men natuurlijk in alle seizoenen, maar de herfst heeft de wandelaar in Bourgondië iets extra’s te bieden. In het najaar krijgt het landschap door de herfstkleuren een sprookjesachtig aanzien,” zo begint de column van Gerrit Jan Zwiers in Seasons een tijdje terug. Zijn beschrijving van een bourgondische wandeling waarin je “geniet van de goede dingen des levens en je onvoorstelbaar kunt laten verwennen” inspireerde mij tot het schrijven van deze blog en jullie als lezers wat tips te geven voor een evenzo prachtige reis door de Bourgogne.

Foto: ©FrankrijkVakantieland.nl

Natuurpark De Morvan

Sur Yonne is een kleinschalig en gezellig hotel-pension met een kleine camping. Sinds 1996 wordt het gerund door het Nederlandse echtpaar Ginie van Emst & John Kerssen. Sur Yonne ligt in het hart van Bourgondië aan de westrand van de Morvan.

Het natuurpark de Morvan (tot 900 m hoogte) is een zeer rustig en gevarieerd gebied met veel eiken- en beukenbossen, eindeloos veel meertjes, stroompjes en bronnen. De snelstromende rivier de Yonne ontspringt in de Morvan en stroomt via het Lac de Pannecière langs ons hotel-pension naar het noorden en voegt zich samen met de Seine.

Sur Yonne ligt op 220 m hoogte in een prachtig coulissen­landschap met kleinschalige veeteelt. Stelt u zich hier Zuid-Limburg bij voor, maar dan grootser, zonder snel­weg en (vervuilende) industrie. Het dichtst­bijzijnde stadje is Corbigny. Hier vindt u verrassend veel voor­zieningen zoals winkels, restaurants en medische hulp. De streek is zeer dun bevolkt (15 inwoners per km²).

Arrangementen voor wandelvakanties in de Morvan vindt u hier.

 

Chablis

wijngaarden chablisVlak achter het centrum ligt de Eglise Saint-Martin Deze kerk is in het begin van de 13e eeuw gebouwd. Mooi is ook het chateau Domaine Long Depaquit en de eerder genoemde L’Obédiencerie van Domaine Laroche

Als u hier wandelt dan loopt u richting het sportpark. Steek hier de drukke weg over en begeef u in de wijngaarden van de premier- en grand cru’s. In de verte ziet u het witte huisje van de grand cru La Moutonne in de zon schitteren. Trek de stoute schoenen aan en vertrek voor een stevige wandeling. Boven de wijngaarden is een uitgestrekt gebied met bossen. Wie weet komt u nog oog in oog te staan met een ree, wildzwijn of een vos.

In elk jaargetijde is het voor ons een genot om in de wijngaarden te wandelen en je kunt er werkelijk alle kanten op. In het voorjaar (zeker in april) is het leuk om te zien hoe de tere vruchten van de druiven door kachels worden beschermd tegen de de vorst. In de zomer is het een drukte van belang met het onderhoud van de struiken. In de herfst maakt de kleurenpracht de wijngaarden tot een waar schilderij. In de winter kan het lekker koud zijn en op een zonnige dag maakt een stevige wandeling je weer lekker warm.

Voor meer informatie over deze wandeltocht in Chablis, klik hier

Lees ook:Geld over? Koop een hotel voor 18 miljoen euro in Frankrijk
Lees ook:Regionaal: Bourgogne (Bourgondië)
Lees ook:Veel sneeuw in Franse Alpen
Lees ook:Natuurgebied Marais Poitevin onderscheiden
Lees ook:Chinezen woest op baas Zadig & Voltaire

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>