De bekendste streekproducten van de Auvergne

Zoals eerder gezegd: De geografische eigenschappen van de en de gewoonlijk zuinige mentaliteit van de bewoner vormden de oorspronkelijke inspiratiebron voor de culinaire specialiteiten van de Auvergne. De streekgerechten en -producten uit deze regio komen dan ook uit de eenvoudige boerenkeuken.

Kenmerkende producten zijn de gezouten ham, het varkensvlees, kool en grijsblauwe linzen. Ook vis (farioforel, rode forel en zalm) is een typisch product uit deze regio. Hieronder een korte toelichting op de overige streekproducten uit de Auvergne.

Kazen
Er zijn 5 AOC kazen in de Auvergne; Cantal, Salers, Saint-Nectaire, Bleu d’Auvergne en Fourme d’Ambert.

Charcuterie
De Auvergne staat ook bekend om haar charcuterie: de bekende gezouten ham, (droge) worst, salami, terrines, paté enz. Dit wordt meestal aan het begin van de maaltijd geserveerd.

Confituur en honing
De Cantal is een streek met veel fruitbomen en bessenstruiken. Bij de streekproducten horen dus uiteraard confituren en honing van de verschillende fruitsoorten.

Paddestoelen
De streek staat bekend om zijn paddestoelen, elk jaar tijdens het paddestoelenseizoen trekt de plaatselijke bevolking de bossen in op zoek naar boleten.  

De Salers koe
Deze mooie koe met een rode vacht en hoorns heeft vele kwaliteiten. Ze geeft het kwalitatieve vlees dat je overal op de tafels in de Auvergne vindt. Haar melk wordt gebruikt voor de hierboven genoemde kazen.

Wijnen
De Auvergne heeft ook enkele wijngebieden. In de buurt van Saint-Pourçain ligt een van de oudste wijngebieden van Frankrijk.

Likeur, aperitieven en digestiefs
Wijnen en aperitieven worden gemaakt van wilde planten en fruit van de streek. De meest bekende zijn het notenaperitief gemaakt van onrijpe okkernoten en de gentiaanbitter.
 

Bronnen: Ferme de Vazerat en Toerisme-Frankrijk.nl

Lees ook:Regionaal: Auvergne
Lees ook:Bekende streekproducten uit de regio Champagne-Ardennes
Lees ook:Culinair evenement in Châtel
Lees ook:De bekendste streekproducten van de regio Alsace (Elzas)
Lees ook:Streekproducten uit de regio Ile de France (Parijs)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>