Regionaal: Auvergne

Deze week bespreken we de Auvergne. Eén van de schoonste en dunst bevolkte streken van Frankrijk. De Auvergne is een prachtige streek met een indrukwekkende natuur.

Algemeen 
De Auvergne heeft als hoofdstad Clermont Ferrand en bestaat uit 4 departementen: Allier (03) met als hoofdstad Moulins, Cantal (15) met als hoofdstad Aurillac, Haute-Loire (43) met als hoofdstad Le-Puy-en-Velay en de Puy-de-Dôme (63)  met als hoofdstad Clermont-Ferrand.
De Auvergne ligt in het hart van het Massif Central in het midden van Frankrijk en staat bekend als het grootste vulkanische gebied van Europa.

Geschiedenis
De Auvergne is een onderdeel van het Massif Central dat zo'n 5000 jaar geleden is ontstaan door één groot vulkanisch massief. Ruim 5800 jaar geleden vond hier de laatste eruptie plaats. Het resultaat ervan zijn de prachtige ruige bergen en karakteristieke kraters, die vaak hebben gezorgd voor het ontstaan van meren.

Belangrijkste steden
·
Clermont Ferrand is een levendige en drukke zaken- en studentenstad vol boeiende winkels, cafés en restaurants.
·
Moulins is redelijk vlak en is daarom leuk om eens per fiets te ontdekken. Je komt dan heel dicht bij de rivier en de prachtige natuur.
·
Aurillac ligt aan het riviertje Jordanne. Het heeft een aantal historische bezienswaardigheden en de stad kent vele pittoreske kleine straatjes.
·
Le-Puy-en-Velay heeft een diepe religieuze achtergrond en is een van de oudste bedevaartplaatsen van Frankrijk. Jaarlijks wordt de Heilige Binnenstad door 10 duizenden pelgrims bezocht.
· Vichy staat bekend om het bronwater en het kuuroord. U kunt hier prachtige wandelingen maken in het Parc des Sources en er zijn prachtige gebouwen te vinden.

Streekgerechten
De inspiratiebron voor de culinaire specialiteiten van de Auvergne zijn het middelgebergte, met een (soms) streng klimaat, de landelijke omgeving én de zuinige mentaliteit van de bewoners geweest.
· Aligot: een aardappel- en kaaspuree gekruid met knoflook
· Chou farci: groene kool gevuld met lamsgehakt uit de oven
· Falette: met kool gevulde kalfsborst
· Potée Auvergnate: stoofpotje met kool, aardappels, magere spek, varkensvlees en worstjes gekookt in bouillon
· Pounti: hartige pruimentaart
· Tripoux: gehakte ingewanden van kalf en lam met een vulling (hiervoor heeft ieder zijn eigen geheime recept), gebakken in de maag van een lam
· Truffade: aardappelpuree met kaas

Toeristische informatie
De Auvergne is een woest en ruig landschap van vulkanen, rivieren, kratermeren en heel veel groen. Leisteen en oeroud graniet vormt het plateau van het Massif Central. De inwoners leven in kleine, authentieke dorpjes tussen de prachtige, ongerepte natuur. Je vindt hier bijvoorbeeld zeldzame wilde schapen met de naam mouflon die grazen op de vulkaanhellingen en roofvogels die nergens anders in Europa voorkomen. De tot 1.000 meter hoge vulkanen in de Auvergne drukken hun stempel op het klimaat. Ze maken de zomers warm, met koele nachten, en de winters koud met sneeuw en vorst. In het voor- en najaar regent het regelmatig en is er vaak mist.

Allier: De vallei l'Allier is een paradijs voor wandelaars en fietsers.
Cantal: Hier vindt men het grootste natuurpark van Frankrijk: het Parc Natuel Regional des Vulcans D'Auvergne (395.000 hectare)
Haute-Loire: De hoofdstad Le-Puy-en-Velay heeft een machtige middeleeuwse Heilige Stad.
Puy-de-Dôme: is een mooi departement waar de kegels van de vulkanen opvallend tegen de lucht afsteken. Ideaal om te wandelen.

Naast wandelen en fietsen kun je in de Auvergne uitstekend motorrijden, paardrijden, golfen en vissen. De (vulkaan-) meren in de omgeving, zoals Lac d'Aydat en Lac Chambon, bieden verschillende mogelijkheden voor het beoefenen van watersportactiviteiten, zoals zwemmen, kanoën, waterfietsen enz.

Bezienswaardigheden
· De Auvergne kent 3 vulkanische gebieden: Mont Dômes, Monts Dore en Monts du Cantal.
· In de Auvergne zijn meer dan 500 Romaanse kerken, bijna 50 kastelen en vele forten en kloosters.
· 's Winters kun je wintersporten beoefenen in de skigebieden van Super Besse en Mont Dore.
· Mensen die op zoek zijn naar actie en spanning kunnen in de Auvergne delta-vliegen, parapenten, down-hill mountainbiken, raften, kajakken enz. Verder zijn er avonturenparken in
Saint Nectaire en in Royat met verschillende outdoor activiteiten.
· Er zijn 4 attractieparken:
Vulcania, Volcan de Lemptégy, Maison de la Pierre en PAL (Parc d'Attractions et Parc Animalier).
· Er zijn kuuroorden in
La Bourboule, Le Mont Dore en Saint Nectaire.

Tips
· In de buurt van Saint-Pourçain ligt een van de oudste wijngebieden van Frankrijk. In Moulins vertrekt een wijnroute van ca. 80km.
· De Auvergne bezit kerken die tot de mooiste van Frankrijk horen. In deze kerken is vaak het zo opvallende zwarte basalt verwerkt.
· Er zijn 6 kastelenroutes in de Auvergne
· De
kazenroute is een heerlijke manier om de prachtige Auvergne te ontdekken. Bezoek de kaasboerderijen, ontmoet de boeren, proef de lekkere kazen en andere streekproducten.
· Bij een bezoek aan Clermont Ferrand moet je zeker de prachtige kathedraal en de wijk Montferrand bezoeken. Er werd hier vulkaansteen gebruikt bij de bouw van de kerk en de huizen.

· Ieder jaar organiseert men in Aurillac één van de grootste festivals van Frankrijk, waarbij iedereen een voorstelling mag geven in de stad. De gehele stad ademt de sfeer uit van theater. Er komen jaarlijks dan ook zo'n 100.000 bezoekers.

Verblijfsinformatie
Campings
Hotels
Bed & Breakfast
Bijzondere logeeradressen
Gites

Nuttige sites
Auvergne 
Allier
Cantal
Haute-Loire
Puy-de-Dôme

Bronnen: France Guide, Frankrijk vakantieland, France Individuelle

Lees ook:Vrouw weigert hand Sarkozy (video)
Lees ook:De bekendste streekproducten van de Auvergne
Lees ook:Solexen door de Auvergne
Lees ook:Mannen opgepakt met 315 kilo cannabis
Lees ook:Regionaal: Midi – Pyrenees

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Regionaal: Auvergne

  1. Donkerbroek

    Voor iemand die in de Allier als makelaar aan de slag wil is er een plaats beschikbaar bij een klein réseau van 6 kantoren. Er is ook een website ter overname waar video clips van te koop staande huizen worden getoond. Klik op de link om de site te bekijken: http://www.monimmotion.com. Beheersen van het Frans zowel mondeling als schriftelijk is uiteraard belangrijk, voor de website is kennis van het Engels nodig.

      /   Reply  / 
  2. Donkerbroek

    ma80915 Groot dorpshuis 160 m2 op 1630 m2, Frankrijk, Auvergne, Allier
    € 118.000,=
    Ons huis ligt in het gehuchtje Murat in de regio Auvergne in het departement Allier, zo’n 3 ½ uur rijden van Parijs. De omgeving is te vergelijken met de Achterhoek in Nederland met rustige landweggetjes en veel groen. Je woont in een dorp maar gelijk ook op het platteland. Ons huis is van het type ‘longére’ en heeft 160 m2 woonoppervlak met op de benedenverdieping een keuken van 18 m2, een grote woonkamer van 44 m2, een bijkeuken met 2e toilet van 16 m2, een bureau van 16 m2, een badkamer van 9 m2, een atelier van 23 m2 en een slaapkamer van 18 m2. Op de verdieping een slaapkamer van 10 m2 een grote overloop van 14 m2 en een slaapkamer van 7 m2. Als bijgebouwen is er een grote garage van 45 m2 een schuur met goed werkende broodoven en een schuurtje van 6 m2. Het huis heeft een binnenplaats van 200 m2 met toegang naar de tuin met fruitbomen, bessenstruiken en genoeg ruimte voor wat kleinvee samen 1630 m2. Het huis heeft een houtkachel en is aangesloten op de riolering. De kap is geïsoleerd en er is gedeeltelijk dubbel glas. Het huis is in goede staat en direct bewoonbaar maar nog niet aan moderne woonwensen aangepast. De elektrische installatie is op de benedenverdieping in 2007 geheel vernieuwd. Prima prijs-kwaliteitsverhouding. Bekijk de VIDEO PRESENTATIE van dit dorps huis op http://www.monimmotion.com met referentienummer : ma80915, veel kijkplezier!!

      /   Reply  / 
  3. Iris

    Hartelijk dank voor deze SPAM op onze mooie site. :-) Maar vooruit, we zullen hem even laten staan. Veel succes met de verkoop.

      /   Reply  / 
  4. Donkerbroek

    Hallo Iris,

    Bedankt dat onze berichten een tijdje op de site mogen blijven staan.

    Met vriendelijke groet
    Theo en Marian Donkerbroek

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>