Regionaal: Aquitaine (Aquitanië)

Na de blog over de regio Alsace, Elzas, vorige week, nu de tweede regio van Frankrijk (alfabetisch gezien) met meer informatie: Aquitaine!

aquatain_top

Algemeen

Dit gedeelte van Frankrijk bestaat uit een combinatie van landschapsvormen die men zelden aantreft: oceaan, meren, landelijke gebieden, heuvels, bergen en dalen met veel wijngaarden, waar veel wereldberoemde wijnen worden geproduceerd. De Aquitaine beschikt over kilometers lange, fijne en brede zandstranden.

Aquitaine is onderverdeeld in de volgende Departementen: Departement de la Dordogne (24), Departement de la Gironde (33), Departement de Lot-et-Garonne (47), Departement des Landes (46), Departement des Pyrenees-Atlantiques (64). Opvallend is dat de departementen Les Landes, de Gironde en de Dordogne de drie grootste departementen van Frankrijk zijn!

Geschiedenis

De Aquitaine ligt in het zuidwesten van Frankrijk, met als hoofdstad Bordeaux. In het verleden was Aquitanië echter ook achtereenvolgens een Romeinse provincie, een koninkrijk en een hertogdom. De naam, die waterrijk gebied zou betekenen en afgeleid is van het Latijnse aqua (water), veranderde gedurende de Honderdjarige Oorlog in Guyenne. Onder de naam Guyenne-Gascogne was het een Franse provincie tot aan de Franse revolutie. Ook een groot deel van de hedendaagse regio Midi-Pyrénées hoorde bij die provincie. 

Belangrijkste steden

De belangrijkste stad van de regio Aquitaine is Bordeaux, het centrum van handel, politiek, en vooral de wijn. Daarnaast zijn bekende plaatsen in deze regio Montignac, de bedevaartsplaats Rocamadour, Sarlat, Dax, Pau, Bayonne en Biarritz.

 

Streekgerechten

De typische keuken bestaat uit gevogelte van Les Landes en uit de kruidige gerechten van het Baskenland. Deze delicatessen worden gedronken met een groot aantal streekwijnen. Rond Les Landes wordt ook de Armagnac gemaakt, dit is een distillaat wat gemaakt is uit witte wijn uit de departementen Gres, Lot en Garonne en Les Landes. Een ander typisch drankje uit dit gebied is het streekaperitief “Floc de Cascogne”.

Toeristische informatie

De Dordogne: Het landschap is bijzonder gevarieerd. U vindt er groene wijngaarden, bossen en vruchtbare dalen, grote nationale parken met ruisende beken, weidedalen, kalkplateaus en grote en kleine rivieren met idyllische dorpjes en grote en kleine kastelen. De Dordogne staat bekend om zijn heuvels, grotten en prehistorie.

De grote wijnstad Bordeaux ligt aan de rivier de Garonne. De stad heeft een rijk cultuurleven met musea, restaurants, cafés en winkels, maar ook elegante gebouwen uit de 18e eeuw. De grootste bezienswaardigheden in de stad zijn het theater ”Grand Théâtre”, het enorme plein ”Esplanade des Quinconces” met zijn bomen, beelden en fonteinen en het ”Place de la Bourse”, een elegant plein met uitzicht op de rivier de Garonne.

Biarritz is een echte vakantie- en strandstad met een gezellige drukte in de zomer en 9 fraaie stranden. Echte levensgenieters gaan er eens goed voor zitten aan de waterkant in de oude haven, waar ze het leven en de getijden kunnen volgen terwijl ze genieten van mosselen, garnalen, inktvis en sardientjes van de grill, weggespoeld met een koele witte wijn.

Bezienswaardigheden

In Aquitanië liggen veel fraaie en bekende wijnkastelen waar enkele van ’s werelds beste wijnen worden geproduceerd. Als u op vakantie bent in Aquitanië, moet u zeker ook eens meegaan op een rondleiding door een van de vele wijnkastelen in Bordeaux, Saint-Emilion, Pauillac enz., waar u inzicht krijgt in de wijnproductie en de wijnen kunt proeven.

aquatin_rightDe lange kuststrook tussen Pointe de Grave en Bayonne wordt de Zilverkust genoemd. Het is een lang strand met wandelende duinen. De kust ligt bezaaid met prachtige stranden en zowel oude als moderne vakantieplaatsen. Bassin d’Arcachon aan de Zilverkust is een beschermd gebied dat beroemd is vanwege zijn fraaie natuur. Het gebied is ideaal voor vakantiegangers, zeilsporters en oesterliefhebbers. Ten zuiden van Arcachon ligt het grootste wandelende duin van Europa: ”La Dune du Pyla”.

De stad Roque-Gageac is een van de mooiste plaatsen van Frankrijk. Ze ligt ingeklemd tussen de rivier de Dordogne en de berghellingen. Langs de rivier kunt u bovendien vele mooie kastelen bewonderen. Bekijk in de Dordogne de grotten van Lascaux, waar prehistorische grottekeningen gevonden zijn.

Tips

Als u op vakantie bent in Aquitanië, vindt u in het binnenland een hele reeks meren, populair bij zeilers en vissers. Langs de stranden en in de bergen vindt u lange fietspaden en de grote golven maken van de kust een paradijs voor surfers.
In de bergen van de Pyreneeën kunt u kanoën, kajakken of raften op de rivieren en verder zijn er voor wandelaars vele routes mogelijk in de bergen, met fascinerende panorama-uitzichten.
’s Winters zijn er in de Pyreneeën volop skioorden te vinden.

Verblijfsinformatie

Campings in de Aquitaine

Hotels

Bed and breakfast

Originele logeeradressen

 

Nuttige sites

Aquitaine startpagina

Lees ook:Regionaal: Basse-Normandie
Lees ook:De bekendste streekproducten van de regio Aquitaine
Lees ook:Regionaal: Midi – Pyrenees
Lees ook:Regionaal: Franche – Comté
Lees ook:Regionaal: Champagne – Ardennen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Regionaal: Aquitaine (Aquitanië)

  1. jo-than

    jooo

    ik vind je website verry handy
    en heb het dan ook gebruikt voor mn spreekbeurt!

    had een 8.5 txs

    xx
    jo-than

      /   Reply  / 
    1. jo-than

      cooolllll hoor\zti nog op sgol :@
      maar ben wel 19 en en jogen
      xxc

        /   Reply  / 
  2. Lisette

    Het is zeker aan te raden om hier eens naartoe te gaan. Mooie natuur en erg gezellig!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>