Typisch Frans (deel 1)

De wijn, het stokbrood en de baret kennen we nu wel. Maar wat is er nog meer zo typisch aan Frankrijk en de Fransen? Hieronder een aantal interessante en soms grappige wetenswaardigheden.

Begroeting
Buurtbewoners, de secretaresse op het gemeentehuis, de klusjesman: een echte Fransman begroet iedereen met een handdruk. Niet alleen bij de ontmoeting, maar ook bij het weggaan. Is de relatie met de ander erg vriendschappelijk, dan wordt er gezoend. Meestal twee keer (afhankelijk van de regio). Men noemt dit de bise. Vrouwen zoenen vrouwen vrijwel altijd, mannen willen nog wel eens afstand bewaren bij ontmoetingskussen. Franse kinderen zijn erg sociaal en onderhoudend, ze leren de omgangsregels al heel jong: “Bonjour Madame, ça va?” is een hele normale begroeting voor kinderen vanaf een jaar of 6.

Garderobe
Veel Fransen hanteren de theorie van de 5 kledingstukken: Als je eenmaal een mooie basisgarderobe in je eigen stijl hebt opgebouwd, koop je ieder seizoen nog maar 5 nieuwe dingen die je combineert met je bestaande collectie.

Lezen
De Fransen lezen veel. Exacte cijfers heb ik niet kunnen vinden. In metro’s en parken, overal zie je ze zitten met een boek. Nu heb ik ook wel eens gehoord dat dit een manier is om bijvoorbeeld in de metro geen oogcontact met anderen te hoeven leggen. Op zich wel grappig. In Parijs zijn zelfs boekenautomaten in de metro. Een lange rit voor de boeg en geen leesvoer bij je? Gooi 2 Euro in de “Maxilivres” automaat en je hebt literatuur in pocketformaat.

Pendre la crémaillère
Als een nieuw huis klaar is om te worden bewoond, hangen de Fransen de regelhaak in de schouw van de open haard, daar waar vroeger een pot werd gehanden. Men noemt deze symbolische handeling letterlijk ‘pendre la crémaillère’. Daarna is er een feestje, vergelijkbaar met onze house warming party.

Vloeken en schelden
In het Nederlands worden ziekten vaak als vloek en in scheldwoorden gebruikt (pest, pokken, tyfus, tering, kanker). Dat schijnt typisch Nederlands te zijn. In Frankrijk hebben scheldwoorden vooral betrekking op iemands geringe intelligentie of seksueel gedrag.

Meer weten? Binnenkort volgt deel 2!

Lees ook:Meer Frans voor Vlaamse kinderen
Lees ook:Frans voorleeswoordenboek voor kinderen
Lees ook:Het huishouden met de Franse slag, als een echte Parijse huisvrouw
Lees ook:Sarkozy terug naar bloedbad 1944
Lees ook:Dutje doen op luchthaven Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>