Huppert: “Film is intiem avontuur met jezelf”

Isabelle Huppert

Isabelle Huppert

Heb zojuist zitten kijken naar De blik van Isabelle Huppert, een prachtige documentaire op uitzendinggemist.nl (heerlijke site trouwens als je programma’s van de Nederlandse publieke omroep nog eens terug wilt zien).

Ze is een onverschrokken actrice, Isabelle Huppert. Niet bang om in de huid van neurotische, kille en zelfs gewelddadige vrouwen te kruipen; rollen die ze op intense en hypnotiserende wijze vertolkt. De roodharige actrice weet een groot publiek aan zich te binden en is de lieveling van befaamde regisseurs.

Misschien komt dat ook doordat ze zich niet voorbereidt op een rol; “het” moet ontstaan op het moment zelf, het moment vóór de camera, vindt Huppert. Daar ontmoet je als acteur je personage. Ze kan of wil geen antwoord geven op de vraag of acteren haar als persoon verandert, maar zegt wel dingen als: “Een rol beïnvloedt jou meer dan jij de rol.” en “Een film maken is een intiem avontuur met jezelf.” 

Ik kan hier nog wel even doorgaan met het citeren van mooie uitspraken, want het is duidelijk dat Huppert veel en vaak nadenkt over haar vak. Een beroep dat ze overigens net zo makkelijk relativeert: “Een voetstap wijst erop dat er iemand langs is gekomen, niet dat die persoon aanwezig is. Zo is het ook met acteren: je legt iets vast wat er niet meer is.”

Bekijk hier de documentaire (Avro Close Up, 19-10-2008).

Lees ook:Docu’s over Brigitte Bardot en Isabelle Huppert online
Lees ook:Isabelle Huppert voorzitter jury filmfestival Cannes
Lees ook:Filmrecensie: Copacabana
Lees ook:Win DVD Copacabana!
Lees ook:Win DVD Copacabana!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>