Dure topwijnen worden goedkoper

Na jaren van speculatieve beleggingen met dure wijnen, lijkt de markt van de grand crus van Bordeaux als gevolg van de economische crisis terug te keren naar normalere prijzen. Dit schrijft Frankrijk-journalist Wim Bavelaar op zijn website Wonen en leven in Frankrijk.

Zo verlaagde de eigenaar van Angélus – premier grand cru classé B van Saint-Emilion – verrassenderwijs de helft van zijn nieuwe productie met 40 procent. Die wijn kost nu nog ‘maar’ 50 euro per fles voor de handel. Bij Auchan is van Château Giscours – troisième cru classé van Médoc – bij aankoop van een kist van twaalf flessen de dertiende gratis. Vrijwel alle producenten van de kwaliteitswijnen kondigen aan dat de prijzen over het wijnjaar 2008 lager zullen zijn. Sommigen vragen zich zelfs af of de primeurverkoop van mei/juni dit jaar wel zal plaatsvinden.

Bij deze met publiciteit omgeven verkopen door de prestigieuze châteaux gaat het slechts om 5 procent van de Bordeaux-productie (43,6 miljoen hectoliter in 2008), maar zij beïnvloeden toch de hele bedrijfstak. De dure wijnen uit de Bordeaux-streek worden meestal twee jaar vóór de levering verkocht Met deze vooruitbetaling kan de wijnbouwer zijn investeringen, voorraden en marketing financieren. En de koper hoopt zijn slag te hebben geslagen en relatief goedkoop te hebben gekocht, zodat hij zijn vroegtijdige investering met winst kan doorverkopen. Deze speculatie floreert al, met wisselend succes, sinds de laatste wereldoorlog.

Nadat kopers en journalisten de productie van 2008 geproefd hebben, eind maart, is iedereen het er wel over eens : de prijzen zullen, afhankelijk van het château, met 20 tot 50 procent moeten dalen. De zeven premiers crus classés zullen dan 125 tot 150 euro per fles gaan kosten en prijzen van 60 tot 75 euro zullen gelden voor de grands seconds crus classés. De Britse pensioenfondsen en de rijke Chinezen, Russen en Koreanen die de prijzen in 2007 opdreven, laten zich niet meer zien. Sinds oktober vorig jaar zijn honderden kisten van crus classés van 2007 op de markten van Londen, Bordeaux, Zürich of Hongkong door bang geworden speculanten goedkoop verkocht. Ook de sterke euro heeft de kooplust gematigd.

Dit bericht is overgenomen van de website Wonen en leven in Frankrijk van journalist Wim Bavelaar. Meer Frans nieuws, voor Nederlanders vergaard en vertaald, is te vinden op  www.infofrankrijk.com.

Lees ook:Huizenprijzen in Frankrijk dalen nog steeds licht
Lees ook:Italianen produceren voor het eerst meer wijn dan Fransen
Lees ook:Tanken wordt tijdelijk goedkoper in Frankrijk
Lees ook:Cacharel verandert naam en verlaagt prijzen
Lees ook:Wat de Fransen vinden van…

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dure topwijnen worden goedkoper

  1. reillTaf

    now I’ll be in touch..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>