Fransen staan bekend om hun diverse keuken, ze eten kikkerbilletjes, foie gras, duif, konijn; eigenlijk alles wat een hartslag heeft verdwijnt in de pan. Dit weekend werden we tijdens een luxe borrel in Parijs getrakteerd op Rilettes de la Sarthe. En zelfs de Fransen weten dat dit toch een beetje een vreemde lekkernij is: Varkensvlees in eigen vet gekookt.
Een rillette is dus een soort pasta van draderig vlees met vet en reuzel, wat je op een stokbroodje smeert. Zoals te verwachten is het een ontzettend vette massa, maar het is wel lekker! Het doet een beetje denken aan foie gras of een dikke paté. Het recept stamt uit de 15de eeuw en was van oorsprong een gerecht voor ridders. Het is een typisch gerecht uit de streek Touraine en niet overal in Frankrijk bekend. Wanneer u een potje in de Franse supermarkt ziet staan, dan moet u het zeker eens proberen. Het is een beetje vreemd en smeuïg, maar wel lekker.
Lees ook:Alleen in Frankrijk: Fastfood hamburger met foie gras
Lees ook:Kerst in Disneyland Parijs
Lees ook:Recept: Dodine de canard
Lees ook:Fransen eten bijna meeste burgers in Europa
Lees ook:Carnaval in Frankrijk
de “rillettes” is geen specialiteit uit de Touraine maar uit de Sarthe dwz Le Mans bv
En laten we beslist niet Foie gras met rillettes vergelijken, daar zit wel degelijk een groot verschil in