Uitvinder van Orangina overleden

orangina

De uitvinder van het wereldberoemde Franse drankje Orangina is overleden. Jean-Claude Beton is maandag 2 december op 88-jarige leeftijd overleden in Marseille. Orangina is een van de weinige priklimonade dat niet in handen in van Coca-Cola, maar nog steeds in Frankrijk wordt geproduceerd.

Het recept voor Orangina werd door de vader van Beton in 1935 gekocht van een Spaanse apotheker, maar door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog kon hij niet aan de slag met het merk. In 1947 nam Jean-Claude het bedrijf over van zijn vader en vond het recept in de archieven. Hij ontwierp het flesje, dat geïnspireerd is op een sinaasappel, werkte aan het recept en bracht vier jaar later voor het eerst het drankje op de markt in Algerije. Het duurde niet lang voordat zijn thuisland verslaafd was aan de nieuwe frisdrank.
In 1962 verhuisde de ondernemer naar Frankrijk en opende een fabriek in Marseille om heel Europa te voorzien van Orangina. De reclames waren erg hip en modern voor de tijdsgeest. In Nederland had het merk de slogan Orangina: Schudden voor gebruik.

Beton verkocht zijn succesvolle drankje in 1984 aan Pernod-Ricard en kocht van het geld olijfbomen en een wijngaard, omdat volgens hem daar zijn echte passie lag.

Coca-Cola heeft meerdere malen geprobeerd het merk te kopen, in 1997 deden ze een bod van 5 miljard franc, ongeveer 1 miljard euro. De Franse overheid hield de overname tegen, omdat Coca-Cola een te groot marktaandeel zou krijgen met de Franse frisdrank in handen. Uiteindelijk werd het merk wel verkocht aan andere partijen, sinds 2001 is het in handen van Japanse investeerders.

In 2012 was de winst van Orangina 1,2 miljard euro, er werken’ 2500 mensen bij het bedrijf.

Jean-Claude Beton

Jean-Claude Beton

 

 

Lees ook:L’Oréal is grootste beautybedrijf ter wereld
Lees ook:Nieuw hip drankje: Wijn uit een blikje met grapefruit-smaak
Lees ook:Louis Vuitton meest winstgevende luxemerk ter wereld
Lees ook:De rijkste man van Frankrijk (2012)
Lees ook:Vrouw zoekt schenkers om arbeiders te betalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>