Gletsjermeer leeggepompt bij Mont Blanc

800px-GrandCombin02In Frankrijk zijn ingenieurs begonnen met het leegpompen van een meer, dat is ontstaan onder een gletsjer van de Mont Blanc. Het water dreigt zo’n 900 woningen in de vallei in Saint-Gervais-les-Bains te overspoelen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Het meer onder de gletsjer Tête Rousse, dat vorige maand werd ontdekt tijdens routineonderzoek, bevindt zich op 3.200 meter hoogte en bevat zo’n 65.000 kubieke meter water. 

In 1892 overspoelde water uit hetzelfde meer de vallei, waardoor 175 mensen omkwamen. Volgens burgemeester Jean-Marc Peillex is de situatie ook nu ernstig. ”Als de sirene begint te loeien, hebben de eerste chalets tien minuten de tijd om te vertrekken. De laatste een half uur.” In totaal wonen er 2.000 mensen in het risicogebied, dat ook bij toeristen zeer geliefd is.

Lees ook:Frans topskigebied bedreigd?
Lees ook:Alarmcentrales: mijd Zuid-Frankrijk
Lees ook:Dodental na overstromingen loopt op
Lees ook:Frans dorp afgesloten door ‘einde van de wereld’
Lees ook:Drama in Mont Blanc-tunnel herdacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>