Franse marine overmeestert piraten in 10 minuten

In onze blog van 5 september (Piraterij!) brachten wij het bericht van een Frans jacht dat in de Golf van Aden werd gekaapt door Somalische piraten.
Begin deze week zijn de Fransen er eindelijk in geslaagd de piraten te overmeesteren. Lees hieronder het nieuwsbericht uit het
Parool:

De actie waarbij in de nacht van maandag op dinsdag Franse marinecommando’s voor de kust van Somalië twee Franse zeezeilers bevrijdden uit handen van Somalische piraten, heeft nog geen tien minuten geduurd. De gijzelaars bleven ongedeerd, één piraat werd gedood. Zes andere piraten zijn gevangen genomen.

 

De actie werd onder dekking van de duisternis op volle zee uitgevoerd vanaf het Franse fregat Courbet. Met speedboten, een helikopter en zwemmend bereikten de dertig commando’s het zeiljacht Carré d’As, dat op 2 september door Somalische piraten was gekaapt. Het jacht was toen met aan boord het echtpaar Jean-Yves en Bernadette Delanne op weg van Australië naar Frankrijk. De Delannes brachten het jacht naar Europa voor een vriend.

”We hebben het verrassingselement uitgebuit,” was het enige dat van Franse zijde over de operatie werd meegedeeld.

President Nicolas Sarkozy gaf maandagavond het bevel voor de actie, die volgens hem in de dagen daarvoor ‘minutieus’ was voorbereid. Het bevel kwam toen duidelijk was dat de Carré d’As koers zette naar het vissersplaatsje Eyl op de kust van Puntland in het noordwesten van Somalië.

Eyl heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een piratennest. Het was duidelijk dat het veel moeilijker zou worden de gegijzelden te bevrijden zodra zij eenmaal aan land zouden zijn gebracht. Daarom werd besloten de operatie in volle zee en bij nacht uit te voeren.

De zes gevangenen zullen naar Frankrijk worden overgebracht, de dode kaper wordt overgedragen aan de Somalische autoriteiten. In april van dit jaar bevrijdden Franse commando’s op klaarlichte dag de dertig bemanningsleden van het Franse jacht Le Ponant, dat eveneens in handen was gevallen van Somalische kapers. Die actie werd uitgevoerd op het Somalische vasteland. Er vielen onder de kapers twee doden, en de Fransen namen zeven piraten gevangen. Zij werden eveneens naar Frankrijk overgebracht, waar zij berecht zullen worden.

Volgens niet bevestigde berichten eisen de kapers van de Carré d’As naast losgeld ook de vrijlating van de Somaliërs die in Frankrijk gevangen zitten. Sarkozy waarschuwde gisteravond dat Frankrijk hard blijft optreden tegen zeeroof.

 

Bron: Het Parool

Foto: EPA/Yahya Arhab

Lees ook:Piraterij!
Lees ook:Opnieuw twee kapingen door Franse marine voorkomen
Lees ook:Opnieuw Frans zeilschip gekaapt bij Somalie
Lees ook:Frankrijk goed in piraatje-pakken
Lees ook:Jongemannen ‘lenen’ luxejacht Antibes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>