Uitgelicht: La tour Eiffel

De Eiffeltoren staat op nummer 2 wat betreft meest bezochte bezienswaardigheden van Parijs. Na het Louvre, en nog voor het Centre Pompidou. Per jaar ontvangt de Eiffeltoren meer dan 6 miljoen bezoekers.

Hieronder nog een paar interessante feiten over dit bouwwerk:

De toren is bedacht door de ingenieur-architect Gustave Eiffel en werd gebouwd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1889; de Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de tentoonstelling worden. Het jaar 1889 was niet toevallig uitgekozen: het was de 100e verjaardag van de Franse Revolutie.

De Parijse bevolking was tijdens de eerste jaren dat de toren er stond helemaal niet blij met het monument. In veler ogen was het een metalen gevaarte. Vandaag de dag wordt de Eiffeltoren echter beschouwd als een architectonisch meesterwerk.

Oorspronkelijk zou men de Eiffeltoren na twintig jaar weer slopen, maar omdat de toren waardevol bleek voor communicatiedoeleinden mocht hij langer blijven staan.

De bijnaam van de Eiffeltoren is IJzertovenaar, deze is te danken aan de smeedijzeren ornamenten die op de toren zijn aangebracht.

Na zijn bouw was de Eiffeltoren ‘s werelds hoogste toren. Momenteel is het nog steeds de hoogste van Europa. Hij is 300 meter hoog en inclusief televisieantennes zelfs 324 meter hoog. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren enkele centimeters in hoogte veranderen door het uitzetten of inkrimpen van het metaal.

Bij helder weer is het uitzicht vanaf de Eiffeltoren 42 km.

Vijftig ingenieurs zijn twee jaar bezig geweest met het tekenen van 5300 tekeningen van details van de Eiffeltoren. Van elk van de 18.038 ijzeren stukken van de Eiffeltoren is een schets gemaakt.

In totaal werkten 250 staalarbeiders mee aan de bouw. Zij werden les voltigeurs genoemd. Het was voor die tijd opmerkelijk dat slechts één arbeider tijdens de werken het leven liet. Dit gebeurde op een zondag waarop hij niet werkte, toen hij zijn evenwicht verloor tijdens een demonstratie aan zijn verloofde.

Aan de buitenkant van de toren zijn 72 namen van vooraanstaande Franse wetenschappers, ingenieurs en enkele andere personen uit de 18e en 19e eeuw geplaatst.

In 1944 ontsnapte de toren aan een brand met voorbedachte rade van de Duitse autoriteiten. Deze werd opgeëist door de Deutsche Wehrmacht.

Om tien uur in de avond gaan er een paar minuten lichtjes op de Eiffeltoren knipperen. Dit is voor het eerst gedaan op Nieuwjaarsavond 2000. Mensen waren hier zo van onder de indruk dat de lichtjes nu elke avond te bewonderen zijn.

Het restaurant Le Jules Verne dat in de toren gevestigd is, is bekroond met een Michelinster.

Bron: Wikipedia

Lees ook:Lego brengt Eiffeltoren als bouwpakket
Lees ook:Eiffeltoren opnieuw ontruimd na bommelding
Lees ook:De Eiffeltoren is ouder dan wij allemaal!
Lees ook:Franse spiderman beklimt toren La Défense
Lees ook:600.000 planten in de Eiffeltoren?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>