Minister beboet voor racistische uitspraken

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Brice Hortefeux, is door een Parijse rechtbank veroordeeld tot een boete van 750 euro wegens racistische uitlatingen. De minister, een nauwe bondgenoot van president Nicolas Sarkozy, wist niet dat hij gefilmd werd, toen hij zich uitliet over maghreb-immigranten. Zijn uitspraken brachten een hele controverse teweeg: “Waneer er maar eentje is, is alles oké. Het is wanneer ze met velen zijn dat er problemen ontstaan.”

Een militant van de UMP, de partij van de president, kwam vervolgens in de marge van een politieke bijeenkomst een jongeman voorstellen aan de minister, met de woorden: “Dit is onze kleine Arabier”. Geconfronteerd met de controverse verontschuldigde de minister zich snel, zeggend dat zijn uitspraken “helemaal verkeerd werden begrepen”. Kort na de uitspraak van de rechtbank liet Hortefeux via zijn advocaat weten in beroep te zullen gaan.
 
Om zich te verdedigen, verzekerde hij ook dat zijn uitspraken niet gingen over Arabieren, maar over inwoners van Auvergnats, de regio in het midden van Frankrijk waar hij zelf vandaan komt. De rechtbank oordeelde echter dat zijn uitspraken “schandalig, zoniet minachtend” waren en dat ze personen van Arabische afkomst “negatief voorstelden op basis van afkomst” en dus stigmatiseerden.

Bron: HLN.be

Lees ook:Boek over racistische uitspraak minister
Lees ook:Franse rechtbank herstelt huwelijk niet-maagd
Lees ook:Franse minister-president Manuel Valls komt naar Den Haag
Lees ook:Le Pen veroordeeld voor uitspraken WO II
Lees ook:Bertrand weg, Hortefeux en Besson nieuw, Lagarde en Dati blijven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>