Metroreizigers verwarmen appartementen

Metro_Ligne_1_BastilleReizigers van de metro in Parijs worden straks een energiebron. Met hun lichaamswarmte willen de Fransen volgend jaar appartementen gaan verwarmen.

Van de metro in Parijs maken dagelijks 4,5 miljoen personen gebruik. De lichaamswarmte die al die mensen produceren, is per rit goed voor 100 watt energie. Een stukje van die onbenutte energiebron wil Parijs gaan gebruiken in een appartementsgebouw in de rue Beaubourg, vlakbij metrostation Rambuteau, in het hart van de stad. De aanleg van het verwarmingssysteem wordt begin volgend jaar gestart. Als alles goed gaat, zullen zeventien woningen verwarmd worden met de metro-energie.

Het verwarmingssysteem werkt volgens hetzelfde principe als geothermische energie, die de aardwarmte als energiebron heeft. De warmte uit het metrostation wordt naar warmtewisselaars geleid, en gaat via buizen door naar de woningen. Experts zeggen dat het systeem te duur is om in alle Parijse metrostations te gaan toepassen. In station Rambuteau valt de investering mee omdat er al een verbinding bestond tussen de metro en het gebouw. De appartementen worden nu verwarmd met een klassieke installatie. Dankzij de metrowarmte kan de CO2-uitstoot van het gebouw met een derde dalen.

Bron: HLN.

Lees ook:Vrouw in coma na beroving Parijse metro
Lees ook:Vrouw overleden na duw op metrostation Parijs
Lees ook:Vijf personen wonen week lang op metrostation Parijs
Lees ook:Greenpeace dumpt 5 ton kolen voor Frans Elysée
Lees ook:Populaire toeristische attractie gesloten voor publiek

1 Reacties // Reageer

One thought on “Metroreizigers verwarmen appartementen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>