Filmfestival Cannes: wat je nog niet wist

De 65ste editie van het Filmfestival van Cannes gaat vandaag, 16 mei 2012, van start. Tien feitjes over het prestigieuze filmfestival in de Zuid-Franse badplaats die je -waarschijnlijk- nog niet wist:

1. Na het filmfestival van Venetië, dat in 1932 van start ging, is het Filmfestival van Cannes het oudste filmfestival ter wereld.

2. De eerste editie stond gepland voor 1 september 1939, maar moest op het laatste moment worden afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog. Daardoor vond de uiteindelijke eerste editie pas plaats in mei 1946.

3. In 1947 werd het filmfestival gehouden in het Palais des Festivals, dat destijds nog niet helemaal af was. Tijdens een storm waaide het dak eraf.

4. Drie keer kon het jaarlijkse festival geen doorgang vinden. In 1948 en 1950 om budgetaire redenen, en in 1968 werd het afgelast vanwege het mei-oproer in Parijs.

5. Tijdens het filmfestival wordt in de kelder van het Palais des Festivals et des Congrès een grote internationale markt gehouden. Op deze Marché du Film presenteren filmproducenten hun nieuwe films. Distributeurs kunnen vervolgens tegen elkaar opbieden om de rechten daarvan te bemachtigen. Er komen zo’n 10.000 producenten en distributeurs op af. Het gaat jaarlijks om zo’n 5.500 films; niet alleen om art house, maar ook porno.

6. Brigitte Bardot liet zich in de jaren ’50 tijdens het filmfestival fotograferen in badkleding op het strand van Cannes. Dit werd jarenlang een traditie: onder anderen Jane Birkin, Sofia Loren en, jawel, Arnold Schwarzenegger volgden haar voorbeeld.

7. Tijdens het festival is de boulevard van Cannes, La Croisette, geheel afgesloten voor het verkeer. Filmsterren die het festival bezoeken, worden aangevoerd met limousines tot aan de beroemde rode loper, waarlangs zij de trappen van het festivalpaleis betreden.

8. Wil je sterren spotten, maar lukt het niet om tussen de menigte een glimp van hen op te vangen bij het festivalpaleis? Probeer het dan bij het Carlton Hotel, waar de meeste filmsterren verblijven tijdens het festival.

9. Het filmfestival is ieder jaar weer goed voor een reeks schandalen. Zo werd regisseur Lars van Trier vorig jaar verbannen van het festival na een nazi-uitspraak.

10. Dit jaar wijdt de organisatie van het Filmfestival van Cannes een speciaal programma aan Marilyn Monroe, die 50 jaar geleden overleed.

Lees ook:Marco Borsato naar Filmfestival Cannes
Lees ook:De mooiste posters van het filmfestival Cannes
Lees ook:Selectie Filmfestival Cannes bekend
Lees ook:Steven Spielberg juryvoorzitter Filmfestival Cannes
Lees ook:Cannes Filmfestival staat weer voor de deur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>