Le Barousse uit La Barousse

Ooit gehoord van Le Barousse? Deze geiten- of koeienkaas wordt ambachtelijk gemaakt in Sost. Sost is een dorpje hoog in de bergen in La Barousse (een vallei in de Centrale Pyreneeën). Het ligt zo afgelegen dat de weg er gewoon ophoudt. Een mooi dorpje, met een mooi verhaal.

Klik hier voor een satellietfoto van Sost

Natuurlijk dreigde er een aantal jaren geleden leegstand in Sost, zoals in zoveel kleine Franse dorpen. Want als je geen boer was, had je geen werk. En als je wel boer was, had je volop werk, maar nog geen gegarandeerd inkomen. Maar toen had Denis Sost, een van de boeren, een idee. Als we nou allemaal dezelfde kaas gaan maken, zei hij, dan vragen we een appellation d´origine contrôlée aan, en dan gaan we onze fromage Barousse wereldberoemd maken in heel Frankrijk. En dat deden ze. En nu maken alle gezinnen in Sost deze zogenaamde gewassen-korstkaas, en gaan er bussen vol toeristen naartoe.

Yves Ibos is de burgemeester van Sost, maar natuurlijk ook kaasmaker. En groot. En baardig. Zijn met hout betimmerde koelcel ligt vol boules van één tot drie maanden oud. Sommige rimpelig, sommige met een soort grijsgroene schimmel die mettertijd weer verdwijnt, sommige van de plank af druipend… ik vond het een prachtig gezicht. Yves verkoopt er wel vijftien per dag, zei hij, zelfs in het laagseizoen. Verbazingwekkend, want zoals gezegd: Sost ligt aan het einde van de wereld.

Lees ook:Gordes. L’endroit préféré de… Liz Lemus.
Lees ook:Kijkcijferrecord Franse Boer zoekt vrouw
Lees ook:Burgemeester Parijs is sigaretten op straat zat
Lees ook:Boer voert eenden wiet
Lees ook:Franse Boer Zoekt Vrouw leidt tot huwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>