Ontmoeting met Emmanuel Carrère, winnaar van de Europese Literatuurprijs 2013

De roman Limonov van de Franse schrijver Emmanuel Carrère wint dit jaar de Europese Literatuurprijs, voor de beste in het Nederlands vertaalde roman. Op zondag 1 september is Emmanuel Carrère te gast bij SPUI25. De auteur zal reageren op korte bijdragen van vertaalster Katelijne de Vuyst, journalist Ernst-Jan Pfauth, SPUI25-medewerker Niña Weijers en literatuurwetenschapper, schrijver en vertaler Guido Snel. Hij zal worden geïnterviewd door Margot Dijkgraaf.

Op zaterdag 31 augustus wordt voor de derde keer de Europese Literatuurprijs uitgereikt. De prijs gaat dit jaar naar de roman Limonov van de Franse schrijver Emmanuel Carrère. Het boek werd vertaald door Katelijne de Vuyst en Katrien Vandenberghe.

De vier andere genomineerden op de shortlist waren: •Mr Gwyn van Alessandro Baricco, vertaald uit het Italiaans door Manon Smits (De Bezige Bij) •Liefde van Karl Ove Knausgård, vertaald uit het Noors door Marianne Molenaar (De Geus) •Coupé No6 van Rosa Liksom, vertaald uit het Fins door Annemarie Raas (Podium) •De verliefden van Javier Marías vertaald uit het Spaans door Aline Glastra van Loon (J.M. Meulenhoff)

De Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt mede mogelijk gemaakt door 13 onafhankelijke boekhandels.

De Europese Literatuurprijs wordt in 2013 voor de derde keer uitgereikt en bekroont de beste Europese roman die in 2012 in Nederlandse vertaling is verschenen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver van het bekroonde boek. Bijzonder is dat ook de vertaler wordt bekroond: hij of zij ontvangt een bedrag van € 2.500. Eerdere winnaars waren Marie NDiaye en Julian Barnes.

De jury van de Europese Literatuurprijs 2013 bestond dit jaar uit Kees ’t Hart, Arno Koek, Maartje Kroonen en Judith Uyterlinde, onder voorzitterschap van  Alexander Rinnooy Kan.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | 020 525 8142.

Voor meer info: http://www.spui25.nl/programma/item/010913-europese-literatuurprijs-2013.html

 

Lees ook:Misdaadauteur Pieter Aspe beroemd in Frankrijk
Lees ook:HhhH: Beste Franse debuutroman van 2010
Lees ook:Een heel boek zonder e’s
Lees ook:Literatuurprijs Frankrijk voor Atiq Rahimi en Tierno Monenembo
Lees ook:Schrijver Bernard Clavel overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>