Nieuwe kentekens in Frankrijk

Vanaf vandaag krijgen nieuw verkochte auto’s in Frankrijk een kenteken-nieuwe-stijl, bestaande uit twee letters, drie cijfers, twee letters. De kentekenplaten horen voor altijd bij de auto, ook als hij wordt ingeruild of particulier verkocht. Vanaf 15 juni a.s. zullen ook tweedehandsauto’s die van eigenaar wisselen, het nieuwe kenteken krijgen.

Best jammer eigenlijk, want tot voor kort kon je in Frankrijk aan de kentekenplaat zien waar de eigenaar vandaan kwam. De laatste twee cijfers stonden namelijk voor het nummer van het departement. Ik heb weleens bij een tolpoortje in de buurt van Parijs gestaan en te horen gekregen: “Zo, u moet nog een eind!”

Voor Fransen die erg hechten aan hun terroir is er trouwens rechts van het kenteken een plekje ingeruimd voor het logo van hun regio en – toch nog – het nummer van hun departement. Een eventuele nieuwe eigenaar van de auto kan daar niks meer aan veranderen.

Handig is wel dat je als Fransman bij een verhuizing naar een ander departement gewoon je nummerplaten kunt houden. En dat je voor het kentekenbewijs niet meer naar de préfecture hoeft (die in Frankrijk nooit meer dan een dagreis te paard van je woonplaats af ligt, want dat was ooit de norm, maar evengoed kan dat wel 70 kilometer verderop zijn). Nee, de carte grise komt voortaan gewoon via de post.

Lees er meer over op Wonen en leven in Frankrijk.

Lees ook:Vous êtes d’où?
Lees ook:Boek: Overleven in Frankrijk
Lees ook:Alcoholblaastest verplicht in auto Frankrijk
Lees ook:Finalisten The Voice Kids in show Disneyland Paris
Lees ook:Wie verloot nu zijn boerderij in Frankrijk? (boerderij loterij deel 2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>