Chambord, rêve de lumières

Eén van de bekendste kastelen uit de Loire streek, Chateau de Chambord, wordt tot eind september extra uitgelicht. Letterlijk. Want deze hele maand vindt er elke vrijdag en zaterdagavond vanaf 21.30 uur een licht- en geluidsspel plaats. Al sinds 1952 is dit een jaarlijks terugkerend spektakel.

Dit jaar kan de bezoeker de avonturen van Diane (godin van de jacht) volgen op haar tocht door een mysterieus bos. De muziek, dans en mooie beelden zorgen voor een prachtig geluids- en lichtspel dat voor alle leeftijden en nationaliteiten toegankelijk is.

Meer info of reserveringen: www.chambord.org

Het kasteel van Chambord is het grootste en waarschijnlijk het beroemdste kasteel aan de Loire. Het ligt bij de stad Blois
Het domein is 5.500 hectare groot en het kasteel telt maar liefst 440 kamers, 365 schoorstenen en 1036 ramen.

Koning Frans I liet het kasteel bouwen vanaf 1519. Hendrik II en zijn echtgenote Catharina d'Medici gingen door met de bouw van het kasteel. Hendrik IV verwaarloosde het kasteel maar zijn zoon Gaston d'Orleans zette het werk voort. In 1821 werd Henri Berry graaf van Chambord. In 1930 wordt de Franse Staat eigenaar van het kasteel en wordt het gerenoveerd. Sinds 1932 is het een Frans staatsdomein. Het is tegenwoordig een belangrijke toeristische trekpleister. Het is het hele jaar geopend.

Eén van de opvallendste dingen in het kasteel is de dubbele wenteltrap in de donjon met het plafond op de eerste verdieping, ontworpen door Leonardo da Vinci. Er zijn vele wandtapijten in het kasteel te zien. De tweede verdieping staat in het teken van de jacht. Het kasteel is nooit helemaal afgebouwd.

Het kasteel van Chambord staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lees ook:Jongemannen ‘lenen’ luxejacht Antibes
Lees ook:Ontdek het Loiregebied op de fiets
Lees ook:Piraterij!
Lees ook:Regionaal: Centre Val-de-Loire
Lees ook:Frankrijk in de 15e en 16e eeuw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>