Saint Richard

Vandaag is het de dag van Sint Richard van Chichester (Wych). Fransen die Richard heten, worden dus extra in de watten gelegd. Welke heiligendag het is kun je in Frankrijk lezen op de gratis kalenders die brandweer en bakkers uitdelen rond oudjaar, in de krant, op internet… heiligen zijn overal!

Richard is patroon van de vrachtrijders, waarschijnlijk omdat hij zware wagens moest besturen, toen hij nog thuis op de boerderij werkte. Als bisschop had Richard bijzonder veel zorg voor het geestelijk leven van zijn priesters. Intussen gaf hij met gulle hand alles weg aan de armen. De mensen uit zijn omgeving snapten niet waar hij telkens weer nieuwe dingen vandaan haalde om weg te kunnen geven. Zij geloofden in een wonder. Net als toen met Jezus bij de wonderbare broodvermenigvuldiging. Hij werd door de dood getroffen op het moment dat hij in Dover de mensen opriep tot een kruistocht om het Heilige Land te ‘bevrijden’ van de muzelmannen (tja…). Hij werd in 1253 begraven in de kathedraal van Chichester.

Richard was een Engelse boerenzoon, dus hij werd niet zomaar bisschop. Pas na lang zeuren en meewerken op de boerderij mocht hij gaan studeren – maar dat deed hij dan wel in Oxford (Engeland), Parijs en Bologna (Italië). Na vijf jaar studie besloot hij priester te worden. Nu trok hij naar Orléans in Frankrijk, en studeerde daar theologie bij de dominicanen.

Bij zijn terugkeer in Engeland ging hij zijn vriend Sint Edmund van Abingdon helpen, de bisschop van Canterbury. Edmund was het niet eens met koning Hendrik III, die meer invloed wilde op het reilen en zeilen van de kerk. Richard liet zich in Frankrijk tot priester wijden en werd toen zelf benoemd tot bisschop, van Chichester. Maar de Engelse koning, Hendrik III, was het daar niet mee eens. Met als gevolg dat Richard geen staatsuitkering kreeg om van te leven. Daardoor was hij volkomen afhankelijk van zijn gelovigen; hij moest maar afwachten wie hem op het eten vroeg. Anders moest hij tevreden zijn met water en brood. Maar intussen zat de paus niet stil. En na twee jaar wist hij de koning zover te krijgen dat hij Richard als bisschop erkende en hem uitbetaalde.

Hij wordt afgebeeld als bisschop met een (omgevallen) kelk aan zijn voeten. De legende vertelt dat hij eens tijdens het opdragen van de Heilige Mis, de kelk uit zijn handen liet glippen. Toch ging er geen druppel van de heilige inhoud verloren.

Bron: heiligen-3s.nl

Lees ook:De Held Bertrand du Guesclin (1)
Lees ook:Frankrijk in de 15e en 16e eeuw
Lees ook:De Held Bertrand du Guesclin (2)
Lees ook:Saint Pierre
Lees ook:Saint Fulbert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>