Le Pen geen presidentskandidaat meer

De extreemrechtse Franse leider Jean-Marie Le Pen (80) ziet vrijwel zeker af van een nieuwe kandidatuur voor het presidentschap van Frankrijk. Dat blijkt uit een interview met de politicus, dat donderdag werd gepubliceerd in het tijdschrift Valeurs Actuelles.

Le Pen probeerde sinds 1981 tot vijf keer toe president te worden van Frankrijk, namens zijn Front National. In 2002 veroorzaakte hij een politieke aardverschuiving door in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de toenmalige socialistische premier Lionel Jospin te verslaan. Uiteindelijk legde Le Pen het af tegen Jacques Chirac, nadat gematigd links en rechts hun krachten bundelden om een zege van Le Pen te voorkomen.

De volgende presidentsverkiezingen staan gepland voor 2012. "Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden zou ik er opnieuw voor willen gaan", zei Le Pen tegenover het blad. Hij antwoordde kortweg "Nee" op de vraag of hij hoopt op dergelijke omstandigheden.

Bron: De Stentor

Lees ook:Peiling: Le Pen wint verkiezingen
Lees ook:Jean-Marie Le Pen treedt af
Lees ook:Frankrijk in de jaren ’90
Lees ook:Opnieuw corruptiezaak Jacques Chirac
Lees ook:Royal opnieuw kandidaat presidentsverkiezingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>