“Fransen leven om te eten, het is echt waar!”

ratjetoe,lichteversieMarion Everink, schrijfster van o.a. Meer sjans met Frans en Da’s nou Frans, heeft een nieuw boek geschreven: Ratjetoe en andere (w)etenswaardigheden uit de Franse taalkeuken. Je kunt dit leuke boek winnen op Frankrijkblog, klik hier voor de prijsvraag! Marion is Nederlandse, maar woont al sinds 1999 in Frankrijk met haar man en drie kinderen. Frankrijkblog sprak met haar over haar nieuwe boek:

Ratjetoe gaat zowel over de Franse taal als de Franse keuken. Waarom wilde je dit boek graag schrijven?
“In Meer sjans met Frans en Da’s nou Frans was ik beperkt in de omvang van de stukjes. Bij ieder onderwerp had ik nog zoveel meer willen vertellen! Vandaar het idee om een volgend boek te schrijven over één thema, dat ik dan meer in de diepte zou kunnen uitwerken. De Franse eet- en drinkcultuur is voor Nederlanders een geliefd onderwerp, dus dat leek me wel geschikt. En zelf vond ik het ook erg leuk om een boek als Ratjetoe te schrijven.”

Hoe ben je op het idee komen, waaruit heb je je inspiratie gehaald?
“Inspiratie doe ik op door gewoon hier te wonen. Ik hoef maar naar de wekelijkse markt in mijn dorp te gaan of ik kom boordevol ideetjes terug. Ook luister ik graag naar gesprekken om me heen, wanneer mensen bijvoorbeeld, gewoon midden op straat, praten over wat ze voor iets heerlijks hebben gegeten laatst … En dan zijn er al die Franse feesten en tradities, met de gerechten die daarbij horen.  De achtergrond van bepaalde gerechten kende ik natuurlijk wel in grote lijnen, maar voor Ratjetoe heb ik veel tot in detail uitgeplozen. Erg leerzaam voor mezelf ook!” 

Wat zijn de meest opvallende verschillen tussen Fransen en Nederlanders wat betreft de eetgewoontes?
“In de eerste plaats de passie waarmee men hier over eten spreekt. Het gezegde ‘Nederlanders eten om te leven, Fransen leven om te eten’ klopt echt hoor. Wat verder opvalt is dat de Fransen verschillende soorten voedsel na elkaar eten, nooit tegelijkertijd. Geen salade bij de hoofdmaaltijd bijvoorbeeld. En bij het vlees óf aardappelen óf groente maar niet beide. Een maaltijd van drie gangen is toch wel het minimum. Verder eten de Fransen overal brood bij. Ook wordt er altijd gedronken bij het eten. In een Frans restaurant krijg je automatisch een karaf water, in Nederland moet je erom vragen.”

Aan welke Franse gewoonte kan zelfs jij, terwijl je al jarenlang in Frankrijk woont, niet wennen?
“Het feit dat er twee maal per dag iets warms op tafel moet komen. Na al die jaren Frankrijk eten wij nog steeds één keer per dag een broodmaaltijd, met bruin brood, kaas, vleeswaren, melk, een tomaatje, echt Nederlands. Gewoon omdat we het lekker vinden en omdat ik het beter vind voor mijn kinderen dan een bord pasta of kipnuggets. Want daar blijft het bij die tweede warme maaltijd bij de Fransen vaak bij hoor. Wanneer er dan vriendjes blijven mee-eten, pas ik me aan de Franse gewoonten aan, maar ik vind het wel eens lastig. Waar ik ook maar niet aan kan wennen hier zijn die hele kleine bakjes yoghurt of vla! Het is bovendien een enorme verspilling van verpakkingsmateriaal. Daar zouden de Fransen in de huidige tijd meer bij moeten stilstaan, vind ik.”  

Wat is jouw lievelingsgerecht in Frankrijk?
“Ik kan erg enthousiast worden van een magret de canard, liefst gegrilld op de barbecue. Verder ben ik een enorme zoetekauw. Een Franse vriend van ons is kok, wanneer hij een zelfgemaakte tarte Tatin voor het dessert meeneemt, sta ik echt te juichen!”

Lees ook:Win boek Ratjetoe van Marion Everink!
Lees ook:Cadeautip voor kerst: Meer sjans met Frans!
Lees ook:“Wat een mooi boek!” Frans koken met Echt Eten 2 van Jonathan Karpathios
Lees ook:Boek: De Fransozen en de Bataven
Lees ook:Nieuw boek met Franse uitdrukkingen en spreekwoorden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>