Franse naamdagen en de babynamen top 20

In Frankrijk is je voornaam misschien nog wel belangrijker dan in Nederland. Dit omdat de Fransen van hun naamdag (jour de nom) een groot feest maken. Voor hen is deze dag belangrijker dan hun verjaardag.

Oorspronkelijk is het een religieus feest ter ere van de heilige met deze naam en valt op de sterfdag van de heilige. Zo is bijvoorbeeld 6 december de naamdag van Sint Nicolaas, omdat hij op deze dag gestorven is (nu weet je ook meteen waarom wij dan Sinterklaas vieren). Iedereen in Frankrijk met een naam die hiervan is afgeleid, viert dan zijn of haar naamdag. Als hiervoor meerdere dagen in aanmerking komen, neem je de dag die het dichtst bij je geboortedag ligt.

Op je naamdag krijg je van je familie een kaart en een cadeautje. Men wenst je 'bonne fête'. Grappig is dat in Frankrijk veel bloemisten een kaart met de 'naam van de dag' buiten hebben hangen. Ook op het journaal, bij de weersvoorspelling, wordt meestal vermeld welke naam de volgende centraal staat.

Nu we het toch over namen hebben, hieronder een overzichtje van de huidige babynamen top 20 in Frankrijk over 2008 (tot nu toe):  

Meisje

Jongen

1

Emma

Lucas

2

Camille

Mathis

3

Manon

Nathan

4

Léa

Enzo

5

Clara

Hugo

6

Chloë

Louis

7

Lucie

Thomas

8

Lilou

Tom

9

Anaïs

Alexandre

10

Jade

Clément

11

Eva

Raphaël

12

Lola

Ethan

13

Océane

Théo

14

Maelys

Antoine

15

Sarah

Mathéo

16

Marie

Arthur

17

Zoé

Léo

18

Ambre

Gabriel

19

Juliette

Paul

20

Mathilde

Alex

De enige meisjesnamen die ook in de Nederlandse top 20 voorkomen zijn Emma (bij ons op 5) en Sarah (op 12). Wat betreft jongensnamen staat Lucas, de nummer 1 van Frankrijk in Nederland op 11 en Thomas staat bij ons eveneens op de zevende plaats.

Wil je weten welke dag jouw naamdag is, klik dan hier of hier.

Bron: www.prenoms.com en voor de vergelijking met de Nederlandse namen: SVB

Lees ook:Babynamen top 20 in Frankrijk
Lees ook:Sinterklaas in Frankrijk
Lees ook:Louvre koopt werk Maelwael voor 7,8 miljoen
Lees ook:Fotowedstrijd: mijn mooiste vakantiefoto (3)
Lees ook:Waar zou jij liever wonen: Frankrijk of Nederland?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>