Chambreren, decanteren, walsen en de ziel: wijn verder uitgelicht

Elke maand neemt Smulweb enkele veel gebruikte wijnbegrippen, uitdrukkingen en -termen onder de loep. Waarom ‘wals’ je de wijn? En wat is ‘chambreren’? Het antwoord vind je in het Smulweb Wijnwoordenboek:Decanteren
Het voorzichten overgieten van de wijn in een karaf. Tijdens het schenken komt de wijn met de lucht in aanraking, waardoor hij zuurstof opneemt. Hiervan worden veel wijnen wat zachter. Mooie bijkomstigheid: als een wijn depot heeft, dan blijft dit mooi in de fles achter.

Walsen
Zet het glas op een vlakke ondergrond en leg je duim en middelvinger op het voetje. Draai zo je glas voorzichtig rond. Hierdoor gaat de wijn in je glas ook rondjes draaien, en komt hij met meer lucht in aanraking, waardoor de geur zich ‘opent’. Hierdoor neem je de geur volop waar als je je neus in je glas steekt.

Chambreren
Van het Franse woord ‘chambre’, kamer. Een wijn laten chambreren betekent hem op kamertemperatuur laten komen. Het gaat hierbij om rode wijnen. Kamertemperatuur is zo’n 18 °C. De juiste temperatuur hangt bovendien van het soort wijn af.

Lees voor meer wijnbegrippen, uitdrukkingen en -termen de andere artikelen op Smulweb.nl!

Ziel
De ziel is de holte onderin de fles. Een ziel maakt de fles sterker, en dus zul je hem bij flessen die onder druk staan (bubbels) altijd tegenkomen. Er is geen direct verband tussen kwaliteit van de wijn en diepte van de ziel, maar van oudsher hadden betere wijnen zwaardere flessen met een ziel.

Lees ook:Audigier ontwerpt The Cool Wine
Lees ook:Wijn van Angelina Jolie en Brad Pitt snel uitverkocht
Lees ook:Wijnsoorten toegelicht
Lees ook:Recept van de week: stoofpotje lamsvlees uit Aquitaine
Lees ook:Champagne moet worden ingeschonken als bier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>