Streekproducten van Nord – Pas de Calais

Afgelopen donderdag kon je alles lezen over de Franse regio Nord-Pas de Calais: Toeristische informatie, bezienswaardigheden, tips over bijzondere logeeradressen enz. Maar er is nog meer te weten over deze meest noordelijke regio van Frankrijk. Nord – Pas de Calais kent namelijk ook veel interessante streekproducten waarvan ik er hieronder enkele zal noemen. 

Vis en schelpdieren
Vis en schelpdieren zijn in de Noord-Franse keuken tevens overvloedig aanwezig. Over de hele Noord-Franse kust worden in viskraampjes alle mogelijke zeeproducten verkocht: platvis, zeebaars, makreel, krab, mosselen, tarbot, kokkels, garnalen, tong… En natuurlijk haring die op alle mogelijke manier wordt gegeten: vers, gerookt, gemarineerd of in een salade met lauwe aardappelen.

Bier
In Noord-Frankrijk wordt geen wijn verbouwd, maar er wordt volop bier gebrouwen! Nord-Pas de Calais heeft de meeste traditionele brouwerijen van heel Frankrijk. De zogenoemde ‘speciale’ bieren met hoge gisting (tussen 15 en 25 °C – tegenover 6 tot 12 °C bij bier met een lage gisting) zijn typisch voor de regio, zoals l’Angélus, la Cuvée des Jonquilles, la Choulette en la bière du Ch’ti. Er zijn veel kleine ambachtelijke brouwerijen die je ook kunt bezoeken.
De moeite waard zijn bijvoorbeeld onderstaande brouwerijen:
· la micro-brasserie
Ferme Beck in Bailleul 
· la Brasserie
La Choulette in Hordain 
· la Brasserie
Castelain in Bénifontaine

Staminées
Bier wordt vaak in gezelschap van vrienden in de gezellige ‘staminees’ (estaminet). Staminées zijn typisch Noord-Franse kroegjes met rustieke inrichting, volgestouwd met voorwerpen van vroeger. Men kan er vaak regionale specialiteiten eten. Enkele pittoreske estaminets:
· l’Estaminet Flamand in Duinkerke
· l’Haezepoel in Hondschoote
· ‘t Kasteelhof in Cassel

Friet
Als we het over de gastronomie van Nord – Pas de Calais hebben, mogen we natuurlijk de friet niet vergeten. Van frietkraampjes tot restaurants aan de kust: overal staat er friet op het menu! Friet wordt zonder onderscheid gegeten bij de coq à la bière, het potje’ vleesch en de mosselen natuurlijk.

Kaas
Nord-Pas de Calais telt meer dan 60 verschillende kazen. De sterke vieux Lille, de Maroilles en de boulette d’Avesnes en vele anderen.

Bron: Frans Verkeersbureau

Lees ook:Waterzoï: Een streekgerecht uit Nord-Pas de Calais
Lees ook:Foto’s van de heftige storm in Frankrijk
Lees ook:En hoe was de film?
Lees ook:Pedofiele feestjes in Noord-Frankrijk?
Lees ook:Recept: plateau fruits de mer (vis/zeevruchten plateau) uit de Charente – Maritime

1 Reacties // Reageer

One thought on “Streekproducten van Nord – Pas de Calais

  1. martine de bruyne

    Cool

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>