Herdenking WO1 live op NOS

Wie nu de tv aanzet, ziet live de herdenking van WO1 in Frankrijk. Zowel Fransen als Duitsers zijn aanwezig bij de herdenking. Hollande gaf eerder vandaag een emotionele speech over hoe zijn beide grootvaders de oorlog waren doorgekomen. Ook dit laat Nederland 1 zien.

NOS herdenkt

Dit weekend staat de NOS stil bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar precies honderd jaar geleden. Vandaag aandacht voor een Frans-Duitse ceremonie in de Elzas, maandag een verslag vanuit Luik van de internationale herdenking van de Duitse invasie in België.

President Hollande van Frankrijk en de Duitse bondspresident Gauck herdenken vandaag de Duitse oorlogsverklaring aan Frankrijk. Ze zullen samen de eerste steen leggen voor een nieuw oorlogsmuseum bij Hartmannsweilerkopf in de Elzas. Nu Frans gebied, maar destijds Duits. Bij de zware gevechten vielen daar toen meer dan 30.000 doden.

Correspondent Ron Linker filmde bij het Franse dorp Confrécourt, op zo’n 100 kilometer van Parijs, waar de legers zich hadden verschanst in loopgraven. Een nabijgelegen steengroeve werd door Franse frontsoldaten gebruikt als hospitaal en ontspanningsruimte. De afbeeldingen die ze uitsneden in het zachte kalksteen zijn er nog steeds te zien. Nederland was neutraal, maar de strijd ging ook hier niet ongemerkt voorbij. Voedsel was schaars en meer dan een miljoen Belgische vluchtelingen zochten in ons land een goed heenkomen.

Astrid Kersseboom praat met historicus Samuel Kruizinga van de Universiteit van Amsterdam, onder meer over de enorme omvang van de Eerste Wereldoorlog en de verwoestingen die het gevolg waren. Het aantal doden wordt geschat op acht miljoen, wereldwijd werden 35 miljoen mensen door het geweld getroffen.

De uitzending is later terug te zien op Uitzendinggemist.

Lees ook:11 november: L’Armistice (dodenherdenking) in Frankrijk
Lees ook:Vrede in Zuid-Afrika: Hollande en Sarkozy naast elkaar bij herdenking Mandela
Lees ook:Volg live de herdenking van D-Day in Normandië
Lees ook:11 november: dodenherdenking in Frankrijk
Lees ook:Jongeren vernielen begraafplaats

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>