Frankrijk sportland

Roland Garros, Paris-Dakar, Tour de France: wereldberoemde sportevenementen die al decennia lang met Frankrijk geassocieerd worden. Het land heeft een aardige lijst van wereld- en Europese kampioenschappen, wereldrecords en olympische medailles op zijn naam staan. Bekende sporters als Zinedine Zidane, Thierry Henry (voetbal), Amélie Mauresmo, Sébastien Grosjean (tennis) en Laure Manaudou (zwemmen) bepalen de internationale reputatie van Frankrijk als sportnatie. In 2007 organiseerde Frankrijk de wereldkampioenschappen rugby.

De meest in clubverband beoefende sporten in Frankrijk zijn voetbal en tennis, gevolgd door judo, paardrijden, basketbal, jeu de boule, golf, handbal, zeilen, kanoën/kayak, zwemmen, gymnastiek, rugby en karate. Een en ander is natuurlijk sterk cultureel bepaald en hangt nauw samen met de prestaties van Franse topsporters in deze takken van sport. Zo heeft Frankrijk een zeer geliefde en meervoudig wereldkampioen judo, David Douillet, waardoor de judosport erg populair is geworden. Kunstschaatsen is erg populair, lange afstandsschaatsen daarentegen bestaat vrijwel niet.

Frankrijk telt zo’n 7.000 topsporters. Het grootste aantal sportcomplexen en sportbeoefenaars vindt men in het gebied rond Parijs, in de streken aan de Atlantische oceaan en de Middellandse Zee en in de bergachtige gebieden (Alpen en Pyreneeën).

Bron: Sport en innovatie in Frankrijk: Allez les Bleus! J. Polo-Leemreis en C. van Hemel (2007)

Typisch Franse sporten

Buiten de hierboven genoemde sporten die veel in clubverband worden beoefend in Frankrijk, zijn er ook sporten die men als typisch Frans kan aanmerken.

Jeu de boules
Je kunt het een sport noemen of niet, jeu de boules is in Frankrijk in elk geval erg populair en wordt door de Fransen zelf zeer serieus genomen. Jeu de Boules is een verzamelnaam voor aan elkaar verwante balspelen, gebaseerd op behendigheid en kracht. In Frankrijk speelt met meestal de variant pétanque.

Volgens de overlevering is de sport begonnen in het oude Griekenland, waar de atleten bij wijze van oefening voor het kogel- en steenstoten trainden met stenen van ongeveer 10 centimeter doorsnede. Via de Romeinen kwam het spel in West Europa terecht, waar het echt tot een sport uitgroeide.

Wielrennen
Ook wielrennen is natuurlijk een sport die, zeker ook door de Tour de France, sterk geassocieerd wordt met Frankrijk. De reden dat deze in bovenstaand artikel niet wordt genoemd, is waarschijnlijk omdat deze door de Fransen eerder individueel of met vrienden, dan in clubverband wordt beoefend.

Pelota vasca
Pelota vasca, of kortweg pelota, is een typisch Baskische sport. Baskenland is een regio die voor een gedeelte in Spanje en voor een gedeelte in Frankrijk ligt.
Pelota speelt men met twee spelers, of twee teams van elk twee spelers, die elkaar een bal van ongeveer 5 centimer doorsnede via een muur toespelen. Men speelt met de blote hand, met een racket (pala of paleta) of met een cesta, een kleine gebogen mand. De bal mag slechts één stuit op de grond maken alvorens teruggespeeld te worden.

Frankrijk is tevens het thuishonk van parkour en horseball, twee nieuwe sporten met een toenemende populariteit:

Parkour
Parkour, ook wel le parkour of PK genoemd, is een in Frankrijk ontstaan discipline, waarbij de deelnemers (traceurs genoemd) proberen hindernissen te overwinnen op een zo vloeiend mogelijke en snelle manier. Parkour kan vrijwel overal worden beoefend maar het gebeurt voornamelijk in de buitenlucht.

Parkour stamt af van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog. Het was een methode van Georges Hébert om zijn rekruten zo te trainen dat ze op elke situatie voorbereid waren. Een van Héberts rekruten was de Franse turner Raymond Belle. Deze legde zich ook na de oorlog toe op het zichzelf zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek verplaatsen. Samen met zijn vrienden richtte David een groep op: Yamakasi.

Inmiddels is parkour een internationaal geaccepteerde discipline geworden. Ook in Nederland en Vlaanderen wordt het beoefend. In Lisses (Frankrijk) is een speciale muur om op te parkouren en er is zelf een game gemaakt over deze sport: Free running.

Horseball
Horseball is een relatief nieuwe paarden-/balsport, die een combinatie is van veel verschillende sporten. Behalve de paardensport, zijn sporten als handbal, basketbal en korfbal van belang geweest voor de ontwikkeling van horseball.

Horseball ontstond eind jaren ’70 in Frankrijk. De Franse Paardensportfederatie (FFE) was op zoek naar een nieuw discipline binnen de paardensport. Het moest een sport worden die niet duur was om uit te oefenen, en makkelijk was te organiseren voor manegehouders. Het principe van horseball, dat gebaseerd is op de Afghaanse nationale sport buzkashi, viel daar precies in.

Horseball is een teamsport, waarbij twee teams van zes personen (waarvan twee reserves) op hun paarden in het veld staan. Aan de kopse kanten van het veld zijn, net zoals in de meeste andere balsporten, de doelen. Deze doelen zien eruit als grote hoepels. Met een voetbal, voorzien van leren riemen die de grip bevorderen, moet men proberen in de doelen van de tegenstanders te scoren.

Bron: Wikipedia

Lees ook:Typisch Frans? (deel 2)
Lees ook:Marseille, of toch Bordeaux?
Lees ook:Hele middag gymles op school
Lees ook:Thierry Henry populairste Franse sporter
Lees ook:De Franstalige Justin Bieber

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Frankrijk sportland

 1. myededed

  cool

    /   Reply  / 
  1. ik

   hai

     /   Reply  / 
  2. wombat

   haaiii

     /   Reply  / 
 2. geejorge

  ja vind ik ook

    /   Reply  / 
 3. ariana grande

  i am Ariana granda and i like this site!

    /   Reply  / 
 4. cees

  ik vind dit echt een hele dikke vervelende frustrende web site

    /   Reply  / 
  1. Tessa Heerschop

   Zeker door alle reclames? Tja, we moeten toch ergens geld mee verdienen…

     /   Reply  / 
 5. [email protected]

  We hebben een presentatie en deze website heeft ons goed geholpen!!!

    /   Reply  / 
  1. l.reuver

   Te koop & France…………Maison Campagne……. Morvan. Voor…………………….Vogelaars..wandelaars..paardrijders..natuurschoon en rust.

   Informatie ….Notarissen – Madame -Kreicher Sophie- Place Doct.Bondoux BP 2
   Chateau Chinon. Postc.58120 Frankrijk……. Droomhuis…….Discussie per Email

   Google……………………………………..
   “Eco Natuurboerderij morvan” of “morvan prachtige nat”
   ……………………………………………………… T.G.V sneltrein Parijs –Creusot.
   prijs..€ 29.500,00 voor het interieur + € 89.500,00 voor de boerderij. Alleen over het totaal van beiden kan worden onderhandeld om tot overeenstemming te komen voor deze uitstekende locatie.

   Droomhuis Kindvriendelijk, beschermt natuurgebied, Longere, fermette.
   Gebruikskosten voor electra water tax. verz. etc. per jaar +/- € 2.500,==
   Reis afstand +/- 750 km.

   Wij nodigen u van harte uit de boerderij te komen bezichtigen. Een nacht gratis logies. Vooraf overleg.

   2e huis …second home… leonardus…bouwjaar 1835…ook geschikt voor twee families, ligt op een helling…driedelen aan elkaar, middelste gedeelte is de tussenruimte een wasruimte en een schuur…met een verloop hoog naar laag van 4 mtr…de lengte 28 mtr de breedte 6,50 mtr…ligt op 2100 m2 open stuk grond. Met een prachtig uitzicht over… open terrein, …zeer zuivere lucht…dan weerbosrijk gebied.
   Gemeente Corancy….
   Post…58120 t.n.v. Leonardus Reuver. Frankrijk.

   2 cave’s..waar sta ruimte is voor grote opslag ..b.v. planten, wijn..etc.

   begane grond…grote woonkeuken met twee gootstenen, elektrische vloerverwarming en houtkachel…douche met wastafel no 1…

   serrekamer…met aan twee kanten ramen, uitzicht op het open terrein, elektrische vloerverwarming met open haardkachel…

   grote slaapkamer A met 1 x tweepersoonsbed…badkamer douche met dubbele wastafel no 2… en toilet met elektrische vloerverwarming…

   tussenruimte voor wasmachine boiler doorloop met grote berging schuur en trap naar de openzolderverdieping…

   douche kamer met wastafel no 3… en toilet…doorloop met berging deur naar cave en trap naar oude open haardkamer en naar …..

   slaapkamer B…met 1 x tweepersoons bed ook hier elektrische vloerverwarming…

   Oude open haardkamer met af te sluiten grote haardkachel…doorgang naar de tweede keuken met gootsteen, kookplaat en een kachel op butagas…

   vanuit de open haardkamer naar de open slaapzolder ingedeeld met drie …C… D… E… tweepersoons slaapkamers 3x tweepersoons bedden, met open douche, wastafel no 4… en toilet onder de zolderkap…met doorloop naar het balkon

   Brieven onder adres post…..code 58120 Corancy/Vouchot Frankrijk t.n.v. Leonardus Reuver………………
   Mobiel tel. 0636208943
   tel. 0033386780519
   Of …..Oldenzaal tel. 0541-516245. Fabritiusstraat 1…. 7574VV. Nederland.

     /   Reply  / 
 6. appel

  heyy wij zijn pp lekker en houden van appelmoes lullen zijn lekker

    /   Reply  / 
 7. lollypop

  kei cool

  heb ik kunnen gebruiken voor mijn schoolproject

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>