Rubriek: Franse keuken en recepten

Recept van de week: Franse ovenschotel uit de Elzas

Lekker bij gebakken varkenskarbonades of braadworstjes is deze ovenschotel van aardappelen met de bekende Munster kaas uit de Alsace, ei en rozemarijn. Een heerlijk recept voor de herfst of winter!  Ingredienten: 500 gram uien – 1 kilo aardappelen vastkokers – 200 gram munsterkaas – 2 eieren – 0.12 liter slagroom – 50 gram boter -

Lees verder...

Recept van de week – Boeuf Bourguignon

Een heerlijk Franse stoofschotel in rode wijn en cognac. Ingredienten:  1 kg. mager rundvlees. 3 uien fijngesneden, 2 teentjes knoflook, uitgeperst, 200 gr. mager rookspek of ontbijtspek in hele kleine blokjes, 300 gr. champigons of andere paddestoelen, 1 1/2 dl. water, 1/2 ltr. rode wijn, 2 eetl. bloem, zout,peper, verse groene kruiden (wat peterselie,oregano,basilicum)van de

Lees verder...

Recept van de week: creme brulee

Deze week een echt gouden klassieker in de Franse keuken: crème brûlée! Ik zou zeggen, geniet ervan! Ingredienten: 2 dl. volle melk 2 ½ dl. room 1 vanillestokje, opengesneden 100 gram suiker 5 eierdooiers. 4 eetlepels rietsuiker

Lees verder...

Recept van de week: Crêpes Suzette

Voor de naam van dit nagerecht bestaan verschillende verklaringen. Volgens de overlevering was Prins Edward VII van Wales op vakantie aan de Côte d’Azur, waar hij met een mooie Française genaamd Suzette dineerde. Toen de kok de flensjes aan tafel bereidde, vatte de sinaasappellikeur ernaast per ongeluk vlam. De chef probeerde zijn fout te maskeren

Lees verder...

Recept van de week: tartiflette

Het recept dat ik nu graag aan jullie wil laten lezen, is tartiflette. Een zeer bekende naam op de Franse menukaart, maar wat is het nu precies. Dit bijgerecht, met aardappels, kaas, ui en spek is heerlijk bij verse groenten en een glaasje rode wijn. Probeer het zelf ook!  Ingredienten 2 kg.vastkokende aardappels, 1 gerijpte reblochon-kaas

Lees verder...

Filodeeg met camembert

Van dit gerecht loopt me het water in de mond. Misschien niet zo’n bekend gerecht, maar de ingredienten zijn maar al te Frans.: rozemarijn, filodeeg en camembert. Dus voor eenieder die nog geen inspiratie heeft voor vanavond: filodeegpakketjes!

Lees verder...

Klassieker: Franse uiensoep

In Frankrijk bestaan een aantal recepten die je niet kunt missen. Soep is bovendien een gerecht dat Fransen gráág bij de maaltijd eten. Nu had ik in Frankrijk nog nooit uiensoep gegeten. Altijd zag ik andere gerechten die mij lekkerder leken. Toen ik onlangs (in Nederland zowaar) uiensoep at, was ik direct verkocht. Ik zou

Lees verder...

Oh Madeleine!

De Madeleine. Je kent haar wel: het smeuïge Franse cakeje, met of zonder rozijnen. Wat is haar geschiedenis? En hoe komt ze aan deze naam? De Madeleine is ontstaan in de tijd van koning Stanislas, een echte fijnproever. Het is 1755 als Stanislas een feest geeft in zijn kasteel. In de keuken ontstaat een heftige

Lees verder...