Rubriek: Franse keuken en recepten

Michelingids 2014: Beste restaurants in Zuid-Frankrijk

Bron: Raoul Duchemin, restaurantredacteur Côte & Provence De Michelingids 2014 (editie Frankrijk) is vandaag verschenen. Er zijn winnaars en verliezers in onze regio PACA. Triomf voor Villa Madie in Cassis: een 2e ster erbij! Diepe treurigheid in Les Baux-de-Provence, want La Cabre d´Or verloor na 45 (!) jaar zijn ster. Zoals altijd is het oordeel

Lees verder...

Franse bar schenkt 60 soorten water

Een bar die alleen maar water schenkt, het klinkt een beetje raar en dat is het natuurlijk ook. Maar het bestaat echt. De Colette water-bar in Parijs heeft zestig soorten water op het menu staan uit alle windstreken van de wereld. De flessen water kosten gemiddeld tussen de drie en acht euro, maar er zitten

Lees verder...

Topkok Marc Veyrat opent snackkar in Parijs

Topkok Marc Veyrat (altijd met zwarte hoed) staat opent in Parijs een mobiele snackkar. De ‘foodtruck’. In zijn strijd tegen fastfood gaat de sterrenchef vanuit een vrachtwagen biologisch en gezond eten verkopen aan forenzen in hun lunchtijd. De mobiele snackbar is alleen op donderdag open, waarbij hij gerechten serveert gemaakt van biologische producten of landbouwproducten

Lees verder...

Eerste popcornrestaurant opent in Parijs

Een restaurant dat alleen maar popcorn verkoopt: Het klinkt als een Amerikaans concept, maar in Parijs heeft het eerste popcornrestaurant zijn deuren geopend. My Crazy Pop zal gerund worden door Nathalie Nguyen , een finaliste van Masterchef in 2011. My crazy pop zit vlakbij de Bastille in het 11e arrondissement van Parijs. De popcorn wordt

Lees verder...

De beste luxe Franse taarten voor Driekoningen

In het Katholieke Frankrijk viert men traditioneel nog Driekoningen op 6 januari. De kinderen krijgen een stuk van de taart Galette des Rois. Ergens in de taart is een poppetje verstopt. Wie op het poppetje stuit, mag een kroontje op en is de Koning van de dag. Sommige mensen kopen ieder jaar bij dezelfde bakkerij

Lees verder...

Franse lekkernij Rilettes: Varkensvlees in eigen vet gekookt

Fransen staan bekend om hun diverse keuken, ze eten kikkerbilletjes, foie gras, duif, konijn; eigenlijk alles wat een hartslag heeft verdwijnt in de pan. Dit weekend werden we tijdens een luxe borrel in Parijs getrakteerd op Rilettes de la Sarthe. En zelfs de Fransen weten dat dit toch een beetje een vreemde lekkernij is: Varkensvlees

Lees verder...

Uitvinder van Orangina overleden

De uitvinder van het wereldberoemde Franse drankje Orangina is overleden. Jean-Claude Beton is maandag 2 december op 88-jarige leeftijd overleden in Marseille. Orangina is een van de weinige priklimonade dat niet in handen in van Coca-Cola, maar nog steeds in Frankrijk wordt geproduceerd. Het recept voor Orangina werd door de vader van Beton in 1935

Lees verder...

Alleen in Frankrijk: Fastfood hamburger met foie gras

Het Franse Fastfoodrestaurant Speedburger heeft speciaal voor de feestdagen een hamburger met foie gras op het menu gezet. Dat kan natuurlijk alleen in Frankrijk. En wonderbaarlijk genoeg kost de burger maar 7,90 euro. De hamburger is gegarneerd met vijg en foie gras. Naast de typische hamburger, verkoopt de keten ook een stokbroodje met een burger,

Lees verder...

Internethit: French Food Porn

Jean-Junior is een maffe Franse chef die geweldige kookvideo’s op Youtube plaatst. Onder de titel ‘French Food Porn‘ maakt hij kookvideo’s met recepten voor Space Cookies, 2 girls 1 cupcake en burgers met foie gras. De gekke chefkok plaatst sinds begin dit jaar video’s die gemiddeld 50.000 keer bekeken zijn, best een internethit te nomen.

Lees verder...

Frans feestdagenrecept: Chocoladesigaretten, maar dan anders…

Chocoladesigaretten zijn door de EU verboden, maar thuis mag je ze natuurlijk wel maken. Het Franse koekjesmerk Delacre (bekend van die tinnen koekjesdozen met een dozijn verschillende lekkernijen) toont hoe je makkelijk en snel leuke chocoladesigaretten maakt. Wij kennen het hoofdbestanddeel, de ‘Cigarette Russe’ voornamelijk als versiering op ijsjes. Het zijn van die ronde lange

Lees verder...

Gourmet ou gourmand?

                Gourmet ou gourmand? Mmmm! Waarom niet het nuttige met het aangename combineren? Frans leren terwijl je kijkt naar culinaire tv-uitzendingen? Frankrijk.blog zette een drietal boeiende ‘émissions’ op een rijtje: http://www.d8.tv/d8-art-de-vivre/pid5205-d8-a-vos-regions.html?vid=940201 http://www.tv-replay.fr/redirection/23-09-13/22-09-2013-d8-replay-10621295.html http://videos.tf1.fr/petits-plats-en-equilibre/soupe-glacee-a-la-provencale-8251558.html À vos couverts!

Lees verder...

Digestible News

Tussen 12 en 15 september zal een speciale redactie in de wijk La Friche in Belle de Mai Marseille een krant maken, onder leiding van artiste Antoni Miralda. De krant zal 14 en 15 september geprint worden. Tijdens een spectaculaire presentatie zullen de lezers ontdekken dat de krant… eetbaar is!

Lees verder...