Recepten van streekgerechten uit de Auvergne

Eerder deze week vertelden we je alles wat je moet weten over de Auvergne. Daarin werden ook een aantal streekgerechten genoemd zoals aligot, potée Auvergnate, pounti en truffade. Hieronder lees je de recepten. Bon appétit!

Aligot

Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 kg bintjes
• 500 gram geraspte Cantal kaas
• 3 soeplepels crème fraîche
• 75 gram boter
• 1 teentje knoflook
• zout

Bereiding:
• Schil de aardappels en kook ze in 20 min. gaar in water met wat zout. Afgieten en pureren.
• Schep de puree in een pan met dikke bodem en voeg de boter en de uitgeperste knoflook toe.
• Houd de puree warm op een laag vuurtje terwijl je beetje bij beetje de kaas toevoegt. Roer de massa steeds goed door met een spatel.
• Voeg de creme fraîche toe en blijf de massa gedurende 15 minuten doorroeren op een zeer laag vuur.
• Trek met de spatel af en toe een deel van de massa omhoog, tot het geheel een zijdeachtige glans krijgt.

Serveer op een hete schotel met grillworstjes of een stukje varkensgebraad.

Bron: Receptenboek van "Anton Frankrijk"

Potée Auvergnate

Ingrediënten:
• 1 grote en goed ronde groene kool
• 1 worst van ongeveer 500 g
• 1 varkensbout
• 1 kg gezouten varkensrug*
• 500 g gezouten varkensborst*
• 500 g gesneden wortels
• 500 g prei
• 500 g witte knolrapen
• 2 uien met elk een kruidnagel erin
• 1 kg gewassen aardappelen (in de lengte in tweeën gesneden)
• een halve selderijstengel
• 1 bouquet garni
• 5 tenen knoflook
• peper en zout
• 1 worst van ongeveer 500 g

*Laat gedurende een nacht het zout aan de varkensrug en -borst onttrekken.

Bereiding:
• Leg de knoflook en het bouquet garni in een dichtgebonden doek.
• Leg al het vlees (behalve een worst) in een grote ovenvaste stoofpan.
• Bedek het vlees met koud water, laat het geheel 30 minuten rusten.
• Schep af en toe het schuim ervan af, ontvet de bouillon, voeg de wortels, knolrapen, uien, selderij en prei (alles in grove stukken gesneden) toe, zet het vuur lager en laat alles 30 minuten zachtjes pruttelen. Ontvetten indien nodig.
• In de tussentijd snijd je de kool in vieren en blancheer je de kool 5 minuten in kokend water. Afspoelen met koud water, uit laten lekken en in de stoofpan met andere groenten en vlees leggen.
• Laat alles nog 30 minuten koken. Kijk, met behulp van een vork, of het vlees gaar is.
• Als dit het geval is, vlees uit de pan halen en in een kom bouillon warm houden.
• 30 minuten voor het eind van de kooktijd de aardappelen en de worst toevoegen. Zachtjes laten koken.

Opmaak:
• Laat het vlees uitlekken en leg het op een diep bord.
• Laat de groenten uitlekken en leg het om het vlees heen.
• De worst in plakjes snijden en over het geheel heen leggen.
• Sneetjes brood grillen en op de bodem van een soepbord leggen.
• De bouillon er overheen gieten en op smaak brengen met kruiden.
• Heet serveren. 

Bron: FranceGuide

Pounti

Ingrediënten:
• 1 grote ui
• 1 grote bos peterselie
• 1 hand bieten
• 1 stuk spek van ongeveer 7 à 8 cm lang en 5 cm breed
• 12 pruimen
• 4 eieren
• 1 potje room
• 1 lepel boekweitmeel
• 6 theelepels tarwemeel
• 1 pakje gist
• broodreepjes en melk

Bereiding:
• Maak de dag van te voren een mengsel van de ui, peterselie, bieten en het spek en laat dit rusten in de koelkast.
• Bak ook de dag van te voren de pruimen 5 à 6 minuten en laat ze de hele nacht uitlekken in een zeef.
• Voeg aan het mengsel de eieren, de room, de in melk geweekte reepjes brood, het boekweitmeel, het tarwemeel, de gist en melk toe zodat het deeg niet te hard en niet te zacht is.
• Vet een schaal in, leeg het deeg erin en verdeel de pruimen erover.
• Zet de schaal in een voorverwarmde over op 180°C totdat de taart gaar is. Dit kun je controleren door een mes in de taart te steken. Als deze er droog uit komt, is de taart klaar.
• De taart warm, maar niet te heet serveren.

De Pounti kan ook koud gegeten worden.

Bron: FranceGuide

Truffade

Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 k aardappelen
• 400 gram verse Tomme kaas uit de Cantal (alternatief: jong belegen Goudse kaas)
• knoflook
• peper
• zout

Bereiding:
• Kook 1 kilo aardappelen bijna gaar en snij ze in plakjes.
• Bak ze hierna in heet spekvet en maak er tijdens het bakken met een vork brokjes van.
• Bak ze nog even zachtjes na, totdat ze een lichtbruin korstje krijgen.
• Voeg tijdens het nabakken uitgeperste knoflook, peper en zout naar smaak toe.
• Voeg de Tomme kaas toe en laat deze smelten. Schep de massa zeer voorzichtig om.

De truffade is heerlijk te combineren met een rauwkost salade en gebakken worstjes.

Bron: France Individuelle

Lees ook:Recept uit de Midi-Pyrenees: cassoulet
Lees ook:Corsicaanse streekgerechten (deel 2)
Lees ook:Recept van de week: Franse ovenschotel uit de Elzas
Lees ook:Recept uit de regio Centre Val-de-Loire: kip de la loire
Lees ook:Recept van de week: Rillettes uit de Loire

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recepten van streekgerechten uit de Auvergne

  1. Jan

    Stuk voor stuk heerlijke gerechten, de truffade is vooral lekker met een rode volle droge wijn !

    http://www.wijnbezorgen.nl

      /   Reply  / 
  2. Iris

    Bedankt voor je reactie Jan.
    Heb je misschien nog meer tips voor onze bezoekers welke wijn lekker is bij de overige recepten?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>