Jacques Chirac wordt 80 jaar

Voormalig president Jacques Chirac blaast vandaag, donderdag 29 november 2012, maar liefst 80 kaarsjes uit op zijn verjaardagstaart.

Chirac, die op 29 november 1932 werd geboren in Parijs, is twaalf jaar lang president geweest van Frankrijk, van 1995 tot en met 2007. Hij begon zijn politieke carrière in 1962 als medewerker van premier Georges Pompidou, die later president werd. Chirac werd in 1967 staatssecretaris, in 1974 minister en daarna premier. In 1977 werd hij burgemeester van Parijs, wat hij bleef tot 1995, toen hij werd gekozen tot president van Frankrijk. Chirac verloor twee keer eerder de verkiezingen om het presidentsschap, in 1981 en 1988.

Chirac is niet onomstreden. Bij de verkiezingen van 2002 was er commotie vanwege een corruptieschandaal waarin hij verwikkeld was. In de jaren van zijn burgemeesterschap in Parijs bleek op grote schaal gefraudeerd te zijn met bouwopdrachten. Als president kon Chirac niet vervolgd worden, maar dit gebeurde later alsnog. In november 2007 werd een gerechtelijk onderzoek tegen de oud-president geopend. Op 15 december 2011 werd hij veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Chirac ontkende de beschuldigingen, maar gaf aan om gezondheidsredenen niet tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Lees ook:Jacques Chirac geopereerd: ‘Het gaat goed’
Lees ook:Chirac gebeten door eigen hond
Lees ook:Chirac: “Nooit een gelegenheid missen om te eten, pissen of neuken”
Lees ook:Opnieuw corruptiezaak Jacques Chirac
Lees ook:Proces Chirac in september voortgezet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>