Crisis UMP: 52% wil Sarkozy terug

Maar liefst 52% van de UMP-leden wil dat Nicolas Sarkozy opnieuw de leider wordt van de conservatieve partij. Dat blijkt uit een peiling van bureau CSA in opdracht van de Franse zender BFMTV.

De UMP verkeert momenteel in een diepe crisis.

De partij wordt verscheurd door de strijd tussen de potentiële leiders Jean-François Copé, die uiterst rechts is, en François Fillon, de centrum-rechtse ex-premier. Na de verkiezingen voor het nieuwe leiderschap van de UMP afgelopen zondag, eisten beide mannen de overwinning op. Een dag later werd Copé alsnog als winnaar aangewezen, waarop Fillon een hertelling eiste. Beide kampen beschuldigden elkaar van stembusfraude.

Veel centrum-rechtse leden van de UMP hebben aangekondigd de partij te verlaten, omdat ze Copé veel te rechts vinden. Er wordt hem een flirt met de extreem-rechtse leidster van het Front National, Marine Le Pen, verweten. Oud-minister Jean-Louis Borloo heeft onlangs een nieuwe centrum-rechtse partij opgericht: UDI. Steeds meer gematigd rechtse UMP-leden sluiten zich bij hem aan.

Bron: Le Nouvel Observateur. Foto: Agencia Brasil/WikiCommons.

Lees ook:Jean-Marie Le Pen treedt af
Lees ook:Blondines stemmen vaker rechts
Lees ook:Frankrijk tweede favoriete wintersportbestemming
Lees ook:Moscovici: Sarkozy is ‘Le Pen Light’
Lees ook:Zes ETA-leden in Frankrijk opgepakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>