Peiling: Le Pen wint verkiezingen

Als er nu Franse presidentsverkiezingen zouden worden gehouden, zou Marine Le Pen van Front National de grote winnaar zijn. Dat blijkt uit een peiling van het Franse dagblad Le Parisien.

Marine Le Pen zou 23% van de stemmen tijdens de eerste verkiezingsronde krijgen. Hiermee laat ze Nicolas Sarkozy (UMP) en Martine Aubry (Parti Socialiste), die ieder op 21% van de stemmen kunnen rekenen, achter zich.

Afgelopen januari trad Jean-Marie Le Pen af als leider van de extreem-rechtse partij Front National. Zijn jongste dochter, Marine Le Pen, heeft het stokje van hem overgenomen. Bij de presidentsverkiezingen van 2002 behaalde Jean-Marie Le Pen de tweede ronde, maar hij verloor uiteindelijk van Jacques Chirac.

De Franse presidentsverkiezingen worden in 2012 gehouden.

Foto: Marie-Lan Nguyen/WikiCommons.

Lees ook:Jean-Marie Le Pen treedt af
Lees ook:Mélenchon grote verrassing in peiling presidentsverkiezingen
Lees ook:Le Pen veroordeeld voor uitspraken WO II
Lees ook:Gaat Jean-Marie Le Pen (86) eindelijk met pensioen?
Lees ook:Front National boekt winst bij verkiezingen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Peiling: Le Pen wint verkiezingen

 1. Wilko Voordouw

  Mag ik u even wijzen op een irrelevant artikel en een totaal misleidende kop? Le Pen wint verkiezingen, is net zo angsthazerig en paniekzaaiend als de berichtgeving in de Franse media over een opiniepeiling, die gehouden is op ruim 14 maanden van de aanstaande presidentsverkiezingen. Bij die peiling is uitgegaan van in ieder geval één kloppende aanname, dat Marine le Pen kandidate zal zijn namens het Front national. Voor het overige is er door de peilers een Franse slag geslagen naar mogelijke presidentskandidaten bij andere partijen. Het is zelfs bij regeringspartij UMP nog geen uitgemaakte zaak of Nicolas Sarkozy de beste kandidaat is voor 2012. En het naar voren schuiven van Martine Aubry als socialistische kandidate is eveneens arbitrair. Zeker, ze is eerste secretaris, maar dat betekent nog niet dat ze kandidaat wordt: dat wordt bepaald middels een intern partijreferendum. En de uitslag daarvan kan natuurlijk pas worden voorspeld (maar beter is natuurlijk even te wachten) als dat referendum is geweest.
  Ik was afgelopen weekeinde in Parijs en maakte daar de mediaheisa mee over de peiling die werd gepubliceerd in Le Parisien. Als oud-correspondent in Frankrijk voor kranten en radio tussen 1986 en 2001 vermaakte ik me over de kippendrift die dat weer veroorzaakte. Paniek! En er werd driftig terugverwezen naar het ‘trauma’ van de eerste verkiezingsronde van 2002, toen Jean-Marie le Pen in de tweede ronde kwam tegen Jacques Chirac, en niet de socialist Lionel Jospin.
  Uw bericht is verder onvolledig en in die zin ook onjuist, omdat u pas in de tweede alinea meldt dat Marine le Pen (nogmaals volgens die peiling) de eerste ronde van de verkiezingen wint. Wie eerste ronde zegt impliceert dat er een tweede ronde komt, inderdaad. Net als in 2002 zullen alle kiezers van de partijen in Frankrijk die zich afzetten tegen het Front national ‘met dichtgeknepen neus’ stemmen op de andere kandidaat – mocht het inderdaad zo zijn dat Marine le Pen de tweede ronde haalt.
  Ten slotte wil ik opmerken dat uw bericht is gebaseerd op een peiling uit Le Parisien van afgelopen zaterdag. Na alle kritiek die daarop volgde kwam de krant maandag met een nieuwe peilinig, waarin inderhaast ook een andere socialist, Dominique Strauss-Kahn, als tegenkandidaat werd opgevoerd. De huidige baas van het IMF is volgens veel socialisten de man die volgend jaar een gooi moet doen naar het presidentschap. Maar hij heeft zich er nog niet over uitgelaten – ook niet toen hij onlangs voor de G20 in Parijs was.
  Overigens won Marine le Pen die maandagpeiling ook.
  Van een blog dat zegt te berichten over Frankrijk had ik iets meer duiding en iets meer volledigheid verwacht. Of moet ik me gewoon toch maar verlaten op de oude media?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>