Frankrijk goed in piraatje-pakken

De stammen van Somalië voeren al jaren burgeroorlog (Foto: Wikimedia)

In de strijd tegen de piraterij voor de Somalische kust heeft de Franse marine opnieuw een succes geboekt. Gisteren werden drie piratenschepen onderschept. De elf opvarenden, allemaal Somaliërs, werden door de militairen gearresteerd.

De Somaliërs voeren in twee kleine motorboten en een ‘moederschip’, dat was geladen met Kalashnikov-geweren en raketwerpers, zo liet het Franse ministerie van Defensie weten. De piratenschepen werden door de marine geënterd op volle zee. Piraten hebben nog zeventien schepen met 300 opvarenden in hun macht. Daarbij is het Griekse vrachtschip Ariana, dat zaterdag in handen viel van zeerovers.

De Franse marine blijkt heel effectief te zijn bij de opsporing van piraten. De onderschepping, gisteren, was de derde in een maand. Een dag eerder waren de Fransen betrokken bij het opsporen van een ander piratenbootje. Het Franse fregat Le Nivose tipte de kustwacht van de Seychellen, die drie verdachten oppakte.

Een woordvoerder in Parijs zei gisteren dat het nog niet duidelijk is wat er gaat gebeuren met de elf verdachten van gisteren. Afgelopen maand leverden de Fransen elf verdachten uit aan Kenia. De elf waren opgepakt in de Keniaanse territoriale wateren, maar Kenia staat niet te trappelen om nog meer verdachten te berechten.

De vervolging van mogelijke piraten stelt de landen die marineschepen naar de regio hebben gestuurd voor problemen. Dat geldt in het bijzonder voor de schepen die onder NAVO-vlag varen. Zolang er geen NAVO-beleid is, beslissen bevelhebbers van interveniërende schepen conform hun eigen nationale wetgeving.

Bron: AD

Lees ook:Piraterij!
Lees ook:Opnieuw twee kapingen door Franse marine voorkomen
Lees ook:Franse marine overmeestert piraten in 10 minuten
Lees ook:Opnieuw Frans zeilschip gekaapt bij Somalie
Lees ook:Russische spionageschepen ‘rusten’ voor de Franse kust

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>