Franse rechtbank herstelt huwelijk niet-maagd

In Frankrijk kan een huwelijk niet ongeldig worden verklaard als de vrouw in de huwelijksnacht geen maagd blijkt. Een rechtbank in het Noord-Franse Douai herriep gisteren in hoger beroep de uitspraak van een lagere rechtbank die dit voorjaar een huwelijk om die reden nietig had verklaard. Zo valt te lezen op de site van NRC vandaag.

Daarmee komt een einde aan een affaire die ook tot politieke en maatschappelijke discussie leidde. De vrouwenrechtenorganisatie Ni Putes Ni Soumises, die opkomt voor vrouwen en meisjes in de voorsteden, en tal van politici, hadden deze zomer kritiek op het ongeldig verklaren van het huwelijk. Zij beschouwden dit als acceptatie van een achterstelling van de vrouw.

De aanvankelijke nietigverklaring van het huwelijk geschiedde op verzoek van de echtgenoot, een islamitische jongeman van Marokkaanse afkomst die op grond van zijn geloof een scheiding als onacceptabele aantasting van zijn eer beschouwde. Hij meende door zijn echtgenote, eveneens van Marokkaanse afkomst, misleid te zijn omdat zij hem voor hun huwelijk had verzwegen dat zij geen maagd meer was. Zij stemde aanvankelijk in met een nietigverklaring op grond van misleiding „om er zo snel mogelijk van af te zijn", zei haar advocaat destijds.

De rest van het artikel lees je op NRC

 

Lees ook:Ouders houden huwelijk zoon tegen met wet uit 1803
Lees ook:Fransman krijgt boete wegens te weinig seks
Lees ook:Minister beboet voor racistische uitspraken
Lees ook:Man stapt naar rechter nadat zijn ex-vrouw trouwt met zijn vader
Lees ook:Lijk in sporttas gevonden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>