Anders op zijn Frans – opvallende gewoontes uit Frankrijk

De Fransen doen alles op hun eigen manier, dat weet iedereen die weleens in het land geweest is. Anders betekent in dit geval niet beter of slechter, maar gewoon ‘op zijn Frans’. Trendspotter frankrijk.nl verzamelde de 10 meest opvallende gewoonten en ging op zoek naar een verklaring. 

1. Geen QWERTY maar AZERTY
Iedereen die weleens achter een Franse computer een mailtje heeft proberen te tikken is het opgevallen. Wqt rqqr toch dqt ql die letters ergens qnders zitten? Yep, dankzij de AZERTY-toetsenindeling (al sinds de 19e eeuw gebruikt op schrijfmachines in Frankrijk) wordt een toerist al snel ongelukkig in een Frans internetcafé. De q, z, w en a zijn namelijk van plek gewisseld en er staan letters met accenten onder de cijfertoetsen, waardoor, help, het @-teken onvindbaar is geworden.

2. Niet stoppen maar doorrijden
In de meeste landen stoppen automobilisten als er een voetganger in de buurt van een zebrapad staat te wachten. In Frankrijk stoppen de meeste automobilisten pas als een voetganger zich op het zebrapad heeft begeven. Pas dan is de voetganger ‘engagé’ in het verkeer en kan de automobilist hem niet langer met fatsoen negeren.

3. Kussen vóórdat je iemand kent
Best gek voor een cultuur die vaak getypeerd wordt als gereserveerd of zelfs afstandelijk. Maar in Frankrijk geven (jongere) mensen elkaar al meteen la bise als ze zich aan elkaar voorstellen. Je schudt elkaar de hand en terwijl je 2 (en in sommige streken 3 of 4) kussen geeft, zeg jebonjour/bonsoir gevolgd door je eigen naam, bij wijze van introductie.

4. Douches zonder muurklem
Heel apart, maar zelfs in moderne Franse badkamers is er vaak geen muurhouder voor de douchekop. Fransen zijn gewend om in het bad te gaan zitten en de douchekop in de hand te houden  terwijl ze zich wassen. Maar zelfs in een ‘stadouche’ mist in 8 van de 10 gevallen nog altijd een manier om ‘m op te hangen. Zo gek, want wat als je je haar wilt wassen? : – )

5. Niet de gordijnen maar de luiken sluiten
Luiken die al begin van de avond potdicht gaan, je ziet het in alle Franse dorpen en steden. Een gewoonte die volgens sommigen teruggaat tot de Middeleeuwen. In die tijd werd de Franse belasting geïntroduceerd en de hoogte werd bepaald door taxateurs die – door simpelweg naar binnen te kijken – de waarde van je bezittingen inschatten. Om het hen moeilijk te maken, sloten de Fransen al vroeg hun luiken.

6. Anoniem de telefoon opnemen
Is het discreet of vooral praktisch? Feit is dat als je een Fransman opbelt, hij nooit zijn naam zegt bij het opnemen. Allô of bonjour, is alles wat je te horen krijgt.  Schijnt voort te komen uit de Franse redenering dat de beller in principe al weet wie hij opbelt. En zo niet, dan is dat privé-informatie die de gebelde niet deelt met een voor hem onbekende beller… Je stelt je op straat toch ook niet zomaar voor aan een wildvreemde? Zit wat in.

7. Rapportcijfers van 0-20
Als een Frans kind thuiskomt met een 8 voor aardrijkskunde, dan staan zijn ouders niet te springen van blijdschap.. Volgens het Franse schoolsysteem is een 10 pas voldoende, en begint een waardering van ‘assez bien’ (tamelijk goed) bij 12 tot 14. Vandaar ook de Franse uitdrukking ‘vingt sur vingt’, die betekent dat iets helemaal perfect is.

Andere zaken zoals de rotonde-wereld met bijbehorende kunst, preventief knipperen op de autoroute en wat? OTAN? SIDA?  in het  volledig overzicht op frankrijk.nl, webazine met insidertips, trends, achtergrondverhalen en bijzondere eet- en slaapadresjes in Frankrijk. Met een redactie in Haarlem én in Parijs geven de drie vrouwen achter dit inspiratieplatform tevens hun eigen kijk op het Franse leven. Een aanrader om even te bezoeken dus.

Lees ook:Zelfmoord van Frankrijk is een bestseller
Lees ook:Aanklacht tegen Chirac na aanslag Pakistan
Lees ook:Wel seks, maar niet op z’n Frans bij Ziggo
Lees ook:ADV: De Franse taal en wat je er nog niet over wist
Lees ook:Les Balivernes? Qu’est-ce que c’est????

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>