Coco Chanel: biografie

Gabrielle ‘Coco’ Chanel werd geboren in Saumur op 19 augustus. Ze zou een zeer invloedrijke Franse modeontwerpster worden.

Het modehuis Chanel is opgericht in 1909 en begon als een klein accessoirewinkeltje voor vrouwenhoeden. Vanaf 1913 gaat ze ook kleding verkopen, in de kenmerkende eenvoudige stijl die ze zelf graag draagt.

Chanel werd in de eerste plaats beroemd voor haar vernieuwende snit: de typische luxueuze maar comfortabele mantelpakjes in een handgeweven tweed. Coco Chanel had strakke ideeën over mode en luxe, en weigerde toe te gevende aan het toen heersende beeld van couture: ingesnoerde corsetten, ongemakkelijke silhouetten. In al haar ontworpen collecties overheerste de kleuren zwart, grijs, wit, geel en roze, en ze stond erom bekend altijd parelkettingen te dragen, maar shockeerde door echte kettingen te combineren met imitatieparels.

Ondanks dat Chanel zich al behoorlijk had opgewerkt, had ze haar eerste echte succes pas in 1921. Zij was diegene die de garçonne look creërde: ze ontwierp truien voor vrouwen en plooirokken met verlaagde taille en versierde de haren met clochehoeden en haarbanden. Haar grote rivaal Paul Poiret, die al veel eerder furore maakte met zijn felgekleurde creaties, noemde Chanel’s stijl ‘misérable de luxe’ en zij strafte op haar beurt zijn exotische collecties af door met een minimalistisch zwart avondjurkje te komen, tot op de dag van vandaag nog steeds één van Chanel’s bekendste ontwerpen.

Coco bracht in mei 1921 haar parfum Chanel No. 5 uit. Dit werd een van de meest verkochte parfums en was indertijd heel vernieuwend omdat het het eerste kunstmatige parfum was dat vrouwen niet naar bloemen deed ruiken. Hierna werd het modehuis Chanel over de hele wereld bekend als producent van haute couture en werden haar artikelen door de high society uit Londen, Parijs, Rome en New York gekocht.

Dat Coco Chanel veel betekend heeft voor de modewereld moge duidelijk zijn.

Coco is op 87-jarige leeftijd is gestorven in het Ritz Hotel in Parijs, waar ze bijna haar hele leven heeft gewoond. Haar suite (de Coco Chanel Suite) is tot op de dag van vandaag behouden, in zijn typische barokke stijl. Wil je hier overnachten, dan moet je daar tegenwoordig zo’n € 4.500,- voor neertellen.

Sinds 1983 zwaait de Duitse couturier Karl Lagerfeld de scepter over het mode imperium Chanel. Hij blies het merk nieuw leven in en zorgde ervoor dat Chanel weer één van de meest begeerde merken van het moment is.

Een aantal veel geciteerde uitspraken van Coco Chanel zijn:
“Elegant zijn is geen kwestie van een nieuwe jurk aantrekken. Je bent elegant, omdat je elegant bent.”
“Mode is niet iets wat alleen uit jurken bestaat, mode zit in de lucht.”
“Mode is gemaakt om niet in de mode te zijn”.

Meer weten? Bezoek het reizende Chanel Museum in Parijs.

 

Bron: vrij naar Wikipedia

Lees ook:‘Coco Chanel was nazispion’
Lees ook:Keira Knightley speelt Coco Chanel
Lees ook:Vakantiehuis Coco Chanel te koop
Lees ook:Brad Pitt model voor Chanel No 5
Lees ook:Collectors item: Chanel munt

1 Reacties // Reageer

One thought on “Coco Chanel: biografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>