Le Corbusier, een van de beroemdste architechten ter wereld

Le Corbusier is een van de beroemdste architecten aller tijden. Bekende voorbeelden van zijn werk zijn Villa Savoye (1928-1932) Unité d’Habitation (1946-1952) en Notre Dame du Haut (1951-1955). In totaal heeft Le Corbusier vijfenzeventig gebouwen in twaalf landen gebouwd, nam hij deel aan meer dan veertig stedenbouwkundige projecten, maakte hij ruim achtduizend tekeningen, vierhonderd schilderijen en veertig sculpturen, schreef hij meer dan veertig boeken en publiceerde honderden artikelen.

Le Corbusier werd in 1887 geboren als Charles-Edouard Jeanneret in La Chaux-de-Fond.  In 1900 begon hij met een opleiding tot graveur en ciseleerder aan de Kunstnijverheidschool. Nog belangrijker dan zijn opleiding waren de vele reizen die hij maakte in Europa en daarbuiten. Al in 1905 realiseerde hij zijn eerste bouwwerk voor een medewerker van school; Villa Vallet. In 1908 ging hij in Parijs werken voor August Perret, waar hij de mogelijkheden van gewapend beton leerde kennen. In 1910 werkte hij, evenals Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe, samen met de Duitse architect Peter Behrens. In 1914 ontwikkelde Le Corbusier zijn bekende Dom-ino-huis, een bouwsysteem dat een scala aan indelingsmogelijkheden gaf. In 1917 vestigde Jeanneret zich in Parijs, waar hij de schilder Amedée Ozenfant leerde kennen. Samen richtten zij het tijdschrift L’Esprit Nouveau op. Het tijdschrift bereikte een internationaal lezerspubliek.
Hij nam in deze tijd de naam Le Corbusier aan, waar zowel de naam van zijn voorvader Lecorbésier als de naam van de schilder Le Fauconnier in doorklinkt.


In 1925 ontwikkelt Le Corbusier het stedenbouwkundig plan Plan Voisin, een concept voor een stad met drie miljoen inwoners. Ook publiceert hij het boek ‘Vers une archiectuur’. Geïnspireerd door de technologische innovaties begin 20e eeuw, wilde Le Corbusier woningen en steden net zo goed laten functioneren als machines. Hij bouwde onder andere het dubbele woonhuis La Roche en Jeannerey in Auteuil (1923), het huis Cook in Boulogne-sur-Seine (1926) en de Villa Stein in Garches (1927). Op de Parijse tentoonstelling van 1925 presenteerde hij zijn ‘Pavillon de L’Esprit Nouveau’ en in 1927 ontwikkelt hij met zijn neef Pierre Jeanneret de Citrohan-huizen (1927) als uitwerking van zijn eerdere Dom-ino-huizen.

In 1926 legt Le Corbusier de uitgangspunten voorzijn nieuwe architectuur vast in vijf punten: Het bouwen op kolommen waardoor het gebouw los staat van de grond, de daktuin, een vrije plattegrond met niet dragende muren, lange horizontale ramen en een vrije gevelindeling. Tijdens de Werkbund-tentoonstelling in 1927 te Stuttgart-Weißenhof toonde hij twee woonhuizen waarbij hij deze punten toepast. Een jaar later werd Le Corbusier medeoprichter van het Congrès Internationaux d’Architecture Moderne (CIAM). 

In 1928 bouwt Le Corbusier De Villa Savoye in Poissy, waarin zijn vijf punten voor de nieuwe architectuur naar voren komen. Daarna volgende Cité de Refuge (1929-1932) en Cité Universitiare in Parijs (1930-1932). Le Corbusier bezocht in 1932 voor het eerst Amerika, waar hij een ontwerp maakt voor de centrale van de Verenigde Naties in New York. Bij het grote flatgebouwencomplex Unité d’Habitation in Marseille (1945-1952), past hij voor het eerst zijn in 1943 ontworpen modulor-systeem toe. In de naoorlogse  jaren ontwierp Le Corbusier samen met Charlotte Perriand een aantal meubels, waaronder een stoel, sofa en de beroemde Chaise Longue.

Met zijn ontwerp voor het bedevaartskerkje in Ronchamp (1955) verrast hij vriend en vijand door geen gebruik te maken van de witte strakke volumes van de jaren twintig. De kerk is plastisch vormgegeven en heeft iets weg van een beeldhouwwerk.

Verdere voorbeelden van zijn latere bouwwerken zijn: Het klooster van de Dominicanen Sainte Marie-de-la-Tourette in Evreux-sur-l’Arbresle (1957-1960); het Hooggerechtshof (1950-1956) in de door hem ontworpen stad Chandigarh; het Visual Art Center in Cambridge, Massachusetts (1959-1962); het Nationaal museum van de westerse kunst in Tokio, Japan (1959). In 1964 begint Le Corbusier met het maken van sculpturen.

Het gigantische oeuvre en de architectonische theorieën hebben Le Corbusier tot een van de grootste architecten van de 20ste eeuw gemaakt.  Op 27 augustus 1965 stierf Le Corbusier aan de verdrinkingsdood.

Bron: wikipedia.nl, archipedia.nl

Lees ook:Villa van ontwerper Kenzo voor 15 miljoen te koop in Parijs
Lees ook:Helaas voor Kaas – en voor Frankrijk
Lees ook:Vakantiehuis Coco Chanel te koop
Lees ook:Zaterdag 23 augustus Franse chansons in centrum Utrecht
Lees ook:Frankrijk zoekt de mooiste foto van 14 Julliet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>