Tien mensen voor de rechter wegens handel in Roma baby’s

Tien mensen staan vandaag en morgen voor de rechter wegens babyhandel in Frankrijk. De verdachten verhandelden baby’s van jonge Roma-meisjes voor bedragen tussen de 5000 en 10.000 euro. Hoofdverdachten zijn de drie zussen Valeriu Rosu (42), Florian Stan (33) en Florian Coman (25 jaar) en Ilie Ionita. Het OM eist tien jaar cel.  

De zaak kwam in 2013 aan het rollen, toen een jong Roma-meisje beviel van een jongetje in een ziekenhuis in Marseille. Naast het frequente huilen van de jonge moeder, viel het de verpleging op dat er regelmatig een koppel in haar kamer kwam dat zichzelf de verzorgers noemden. De moeder verdween opeens zonder haar baby uit het ziekenhuis, waarna het koppel de zorg overnam. Een anonieme tip bij de politie zorgde er vervolgens voor dat de zaak aan het rollen kwam en een bende mensenhandelaren ontmaskerd werd.

De Franse politie arresteerde tien mensen die vandaag en morgen voor de rechter staan. Onder de verdachten zitten zowel moeders die (ongeboren) baby’s aanboden, als onvruchtbare paren die kinderen wilden kopen. Tevens staan de tussenhandelaren voor de rechter.

De koppels die een kind wilden maakten grote sommen geld over naar toekomstige moeders. De politie kon tot 10.000 euro aantonen. Daarnaast gaven zij ‘cadeautjes’, zoals een BMW. Zowel de verkopers, tussenhandelaren en kopers waren Roma.

Adoptie

Volgens advocaat Daniel Roscio snappen de vrouwen niet waarom ze zijn aangeklaagd en vinden ze ‘het niet zo erg’ wat ze gedaan hebben. Vooral omdat ‘het heel gemakkelijk ging’ van verkoop tot aankoop van een baby. Volgens het openbaar ministerie was de handel inderdaad ‘bijzonder goed georganiseerd’. Wanneer een vrouw een kind kreeg dat ongewenst was, bijvoorbeeld omdat ze minderjarig was, dan gingen de zussen op zoek naar koppels die ongewenst kinderloos waren in Roma-kampen in Zuid-Frankrijk en Corsica. Ze gingen van caravan tot caravan met de vraag of mensen onvruchtbaar waren en wellicht geïnteresseerd in een baby. Vervolgens werden de toekomstige biologische moeder en het kind zoveel mogelijk buiten de medische trajecten gehouden. De ‘adoptieouders’ gaven het kind zelf aan bij de instanties als hun eigen kind.

Volgens de verdachten was er geen sprake van handel, maar adoptie. Volgens het openbaar ministerie gaat het om georganiseerde misdaad. De uitspraak van de rechter is morgen.

Lees ook:Franse ouders opgepakt na foto van hun mishandelde baby op Facebook
Lees ook:Dief gestolen Rembrandt na bijna vijftien jaar voor de rechter
Lees ook:Rellen na dood overvaller in Grenoble
Lees ook:‘Grootste terreurdreiging Frankrijk sinds tijden’
Lees ook:Rachida Dati bevalt van een meisje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>