Zelfs met een wapen ben je als vrouw niet veilig binnen het Franse leger

Elodie (28), voormalig soldaat en slachtoffer van seksueel geweld in het Franse leger

Een onderzoekscommissie in Frankrijk bracht vorig jaar februari naar buiten meer dan 100 aanklachten te hebben tegen misbruik van vrouwen binnen het Franse leger. Het ging hierbij voornamelijk om seksueel misbruik (96 zaken), maar ook om intimidatie, discriminatie en pesten. Het Franse leger, dat trots is op 15 % vrouwen in het leger, werd daarmee in één klap in diskrediet gebracht. Blijkbaar zijn vrouwen zelfs met een wapen niet veilig in een mannelijke omgeving.

Fotograaf Russe Axelle volgde een jaar lang de vrouwen die zo moedig waren geweest hun stem te laten horen tijdens het onderzoek, de expositie en het boek worden alom geprezen in Frankrijk. Dat terwijl het onderwerp zelf nauwelijks wordt aangepakt in Frankrijk. De vrouwen moeten zwijgen en niet zeuren, zo lijkt de algemene opvatting. De tentoonstelling gaat over 25 vrouwen die te maken hebben gehad met misbruik binnen het leger. De vrouwelijke militairen blijken op een muur van ongeloof te stuiten. Na een ‘incident’ is het vaak moeilijk om hun werk op te pakken. Vaak worden de vrouwen na langdurig ziekteverzuim, ongeschikt voor dienst verklaard en verlaten ze het leger via de achterdeur. Het lijkt alsof zíj degenen zijn met een probleem, niet de daders. Die mogen vaak gewoon in functie blijven.

Elodie (28) werd als soldaat lastiggevallen door haar adjudant. Hij stuurde haar sms’jes met een seksuele ondertoon. Elodie durfde hem er niet op aan te spreken. Hij zegt dat hij haar wil kussen op kantoor. Een paar dagen later verkracht hij haar. |
Nadat ze het leger verlaat, komt ze letterlijk op straat te staan. Ze verblijft in een opvanghuis voor vrouwelijke asielzoekers in Parijs en daarna in andere opvanghuizen. Sinds de verkrachting drinkt ze veel. Hier verblijft ze bij instituut ‘Maison Blanche’.

Frankrijk is een machocultuur en dat blijkt ook nu weer. De commissie was eenmalig en structureel wordt er niets aangepakt. Je moet als vrouw stevig in je schoenen staan om te zeggen: ik ga op missie en neem het risico dat ik aangerand word voor lief. Want met 15 vrouwen per 100 mannen en een cultuur die zwijgend toekijkt, is het vragen om problemen. Maar dat mag je blijkbaar niet aankaarten in Frankrijk. Tot nu toe dan, want hopelijk komt de discussie op gang, dankzij de aangrijpende reportage.

De tentoonstelling loopt nog tot 26 april 2015 bij galerij Espace des femmes, 35 rue Jacob, Parijs 6e arrondissement.

 

Lees ook:Marlies Dekkers wint Prix de la Mode
Lees ook:Frankrijk: Schaamhaar bij vrouwen wordt hip
Lees ook:Vijf jonge vrouwen verkrachten vrouw
Lees ook:Gynaecoloog verdacht van ruim twintig verkrachtingen
Lees ook:Seks, leugens en intriges: Schokkende verhalen over vrouwen van de Franse politiek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>