70 procent van de Fransen wil geen wet tegen ‘corrigerende tik’

Maar liefst 70 procent van de Fransen vindt het niet nodig dat er een wet tegen de ‘corrigerende tik’ komt, zo blijkt uit een onderzoek van de Franse krant Figaro. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.050 Fransen naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van Europa, die Frankrijk oproept strenger om te gaan met lijfstraffen bij kinderen. Een tik op de billen moet volgens Europa niet als normaal beschouwd worden, maar dat zien de Fransen toch echt anders. 

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 7 procent volledig achter een wet staat die een tik geven aan kinderen verbiedt. Volgens onderzoeker Jérôme Fourquet zijn er twee belangrijke verklaringen, waarom de Fransen hun kinderen willen slaan. “De Fransen zien in een tik op de billen een educatieve waarde. Ten tweede vinden Fransen dat de overheid zich niet moet bemoeien met de opvoeding. Dit strookt met hun gevoel van autoriteit. Ze willen zelf bepalen hoe ze omgaan met hun kinderen en dat niet opgelegd krijgen vanuit de regering, al helemaal niet vanuit het Europees Parlement.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat er geen generatiekloof is tussen de Fransen als het gaat om de opvatting of een corrigerende tik mag. Wel is er een duidelijk verschil tussen mensen mét of zonder kinderen. Zo staat 43 procent van de mensen zonder kinderen niet volledig negatief tegenover een verbod, ten opzichte van 27 procent van de ouders.

De onderzoekers roepen op tot een maatschappelijk debat, waarin de waarden ten opzichte van opvoeden opnieuw overdacht worden.

De ‘pedagogische tik’ werd in Nederland al in 2006 verboden.

 

Lees ook:Frankrijk is het meest bezochte land ter wereld
Lees ook:De best bezochte toeristische bestemming ter wereld
Lees ook:Bijna 8 miljoen armen in Frankrijk
Lees ook:Franse jeugd blowt zich suf
Lees ook:Frankrijk favoriete vakantiebestemming van Europeanen

1 Reacties // Reageer

One thought on “70 procent van de Fransen wil geen wet tegen ‘corrigerende tik’

  1. josie

    Woorden kunnen harder aankomen als een tik.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>