Dit zijn de vermoorde journalisten en cartoonisten van Charlie Hebdo

De aanslag op het Franse links tijdschrift Charlie Hebdo heeft vanochtend minstens 12 levens geëist, waaronder de uitgever, cartoonisten en journalisten. Er wordt steeds meer duidelijk over de wie er vermoord zijn tijdens deze laffe daad. 

CABU

Cabu zou 13 januari 76 zijn geworden. Hij werkte sinds 1970 bij Charlie Hebdo en publiceerde eerder zijn tekeningen in tijdschrift Hara-Kiri en Driver.

WOLINSKI

Wolinski: “Ik ben een idioot, maar kijk eens wat intelligente mensen van de wereld gemaakt hebben…”. Georges Wolinksi werd op 28 juni 1934 in de Tunesische hoofdstad Tunis geboren uit een Frans-Italiaanse moeder en een Pools-Joodse vader. Hij publiceerde zijn eerste tekeningen in het tijdschrift Rustica in 1958, maar verdiende zijn geld met het wolbedrijf van zijn vader. Tijdens de studentenrellen in mei 68 begon Wolinski met tekeningen voor de krant L’enrage. De rkant verdwijnt, maar de tekenaar blijft publiceren, ditkeer in Hara-Kiri Hebdo. Hij tekent ook voor JDD, Le Nouvel Observateur en Paris Match. Hij is een liefhebber van vrouwen en sigaren.

CHARB

Charb heet voluit Stephane Charbonnier was de hoofdredacteur van Charlie Hebdo sinds 2009 toen Philippe Val vertrok. Charb werd geboren in 1967 en stond bekend om zijn harde humor. Zijn tekeningen bestonden vaak uit de twee terugkerende figuren Mauritius en Patapon, een kat en hond combinatie die erg anti-kapitalistisch zijn. Hij schreef ook columns, onder de vaste titel ‘Charb houdt niet van mensen’. Zijn handelskenmerk waren personages met een gele teint en uitpuilende ogen, die dom, kwaad of laf waren.

Zijn meedogenloze humor vrijelijk waarbij niemand gespaard werd was beroemd en berucht. Hij heeft twintig albums op zijn naam staan en was vaak gastredacteur bij andere artiesten. In het laatste nummer van het tijdschrift maakte hij een satirische schets met de tekst ‘Nog geen enkele aanval op Frankrijk’, waarbij Charb antwoordt met ‘Wacht tot het einde van januari.” Helaas kwam zijn voorspellende cartoon uit.

TIGNOUS

Bernard Verlha, oftewel Tignous, stond bekend om zijn harde humor. Hij tekende niet alleen voor Charlie Hebdo, maar ook voor tijdschrift Marianne. Zijn doel was taboes doorbreken en politieke correctheid te ontwijken. Zijn kracht lag in het scherp reageren op de actualiteit. Hij publiceerde daar laatst nog een cartoon over de onthoofdingen van IS met de tekst: Na Dash 2 in 1, nu Dash 1 in 2.

 

Lees ook:Charlie Hebdo online op Frankrijk.blog.nl
Lees ook:Serena Williams vrolijk in Parijs (foto’s)
Lees ook:Nobody’s hand van president Hollande
Lees ook:“Mijn vader was de beul van Oradour”
Lees ook:Mogelijke schetsen Da Vinci ontdekt in Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>