Strenge maatregelen tegen roken, waaronder verbod op roken in de auto in Frankrijk

De Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, heeft vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd om roken te ontmoedigen. Frankrijk telt 13 miljoen rokers en 73.000 tabaksgerelateerde doden per jaar. “Het aantal doden door roken is het equivalent van een vliegtuigcrash per dag. We kunnen zo niet blijven doorgaan”, aldus de minister.

Sinds 2005 is de consumptie van tabak in Frankrijk gestegen. Dat is opvallend, want in alle andere Europese landen is het aantal rokers gedaald. De komende jaren wil het land het aantal rokers met 10 procent verlagen door een aantal maatregelen:

 • Reclame voor tabak wordt verboden op de plek van verkoop. Tot nu toe mocht een ‘Tabac’ nog wel reclame binnen maken, maar dit wordt verboden. Meer dan 10 miljoen Fransen bezoeken per dag de Tabac, die tevens tijdschriften en snoep verkopen.
 • Sigarettenpakjes worden neutraal. Alle pakjes worden dus gelijk met slechts klein de merknaam afgebeeld. Alle pakjes krijgen dezelfde grootte, kleur, lettertype en ontwerp. De gezondheidswaarschuwingen nemen nu 30 % van het oppervlakte in beslag, dit wordt 65%.
 • Roken wordt verboden in openbare speelplaatsen en in auto’s waar kinderen onder de twaalf jaar in vervoerd worden. Kinderen moeten niet blootgesteld worden aan tabak, vindt de minister. Roken moet ook niet gezien worden als normaal. De fijnstof in een auto waarin gerookt wordt, is tien keer hoger, dan in de auto van een niet-roker. De politie moet deze maatregel gaan handhaven. Hoeveel een boete wordt is nog niet bekend.
 • De e-sigaret wordt verboden op openbare plekken zoals scholen, openbaar vervoer en werkplekken. De elektronische sigaret zet jongeren aan tot gewoon roken, omdat de neppeuk het idee geeft dat roken normaal is. De reclames voor de e-sigaret worden beperkt en in 2016 definitief verboden.
 • Rokers krijgen een budget van tussen de 520 en 150 euro uit de zorgverzekering om te stoppen met roken. De ontvangers moeten wel tussen de 20 en 30 jaar oud zijn.
 • De tabaksindustrie moet specifieke financiële bijdrages gaan leveren aan fondsen tegen roken. De minister heeft geen details bekend gemaakt, maar wil onderzoeken die gerelateerd zijn aan het stoppen met roken, antirookcampagnes en wetenschappelijke symposia financieren met geld uit de industrie.

De maatregelen worden opgenomen in een wetsvoorstel en worden binnenkort aan de Raad van Ministers voorgelegd. Deze bepalen of de wetten worden overgenomen.

Lees ook:Fransen roken onverminderd door na verbod
Lees ook:17-jarige dochter van Madonna feest en rookt in Zuid-Frankrijk zonder moeder
Lees ook:Sigaretten goedkoper, minister woedend
Lees ook:Yves Saint Laurent lanceert sigarettenlijn
Lees ook:Franse jeugd blowt zich suf

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Strenge maatregelen tegen roken, waaronder verbod op roken in de auto in Frankrijk

 1. Shisha pen kopen

  ik vind deze maatregelen ook wel te ver gaan.
  de over kan toch niet bepalen of jij even een sigaret in je auto opsteekt.

    /   Reply  / 
 2. e-liquids

  het moet niet gekker woorden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>