Selectie TV5-films juni

Hierbij de selectie van ondertitelde Franse films op TV5,  juni 2013.

Films om bij weg te dromen tijdens deze steeds warmer wordende dagen. En een inspiratie voor je vakantiebestemming?

Film: La fille de D’Artagnan

Zondag 2 juni om 21:00

Herh: 5 juni om 14:00, 10 juni om 23:50

Regie: Bertrand Tavernier (1994)

Onderscheidingen: Nominatie Beste Bijrol en Beste Muziek (Césars 1995)

Frankrijk, 1654. Eloïse d’Artagnan is pensionair in een klooster en machteloos getuige van de moord op de moeder-overste. Ze vermoedt een complot tegen de toekomstige koning en probeert haar vader te waarschuwen. Maar de held heeft geen oor voor de ongerustheid van zijn dochter en Eloïse gaat alleen op avontuur …

 

Film: Travaux, on sait quand ça commence

Maandag 3 juni om 23:50

Regie: Brigitte Roüan (2005)

Onderscheidingen: Meerdere nominaties (Cannes, 2005).

Chantal is een betrokken advocate, altijd klaar om de armsten te verdedigen. Op het gebied van relaties is haar leven echter een woestijn. Op een dag laat ze zich door een klant verleiden, die bijzonder opdringerig blijkt. Om van hem af te komen besluit ze ingrijpende werkzaamheden te laten uitvoeren in haar appartement …

 

Film: Ne me libérez pas, je m’en charge

Donderdag 6 juni om 21:00

Herh: 9 juni om 0:50, 11 juni om 18:30

Regie: Fabienne Godet (2008)

Onderscheidingen: Nominatie Beste Documentaire (Césars 2010), Selectie (Berlijn 2009)

Michel Vaujour is een voormalig overvaller. Hij heeft 27 jaar in de gevangenis doorgebracht, waarvan 17 in eenzame opsluiting.  Hij is vijf keer op spectaculaire wijze ontsnapt. Hoewel dit veelbewogen leven hem vaak aan het ergste heeft blootgesteld, is het ook een ongelooflijke confrontatie met hemzelf geweest …

 

Film: J’ invente rien

Zondag 9 juni om 21:00

Herh: 12 juni om 14:00, 17 juni om 23:50

Regie: Michel Leclerc (2006)

Paul heeft geen echt doel in zijn leven en Mathilde, zijn vrouw, is het zat. Paul weet dat hij iets moet bedenken om te voorkomen dat ze hem verlaat. Een idee dat hem glorie en geld zal opleveren, zonder moeite, zodat Mathilde weer van hem zal gaan houden …

 

Tv-film: De l’ encre

Dinsdag 11 juni om 21:00

Herh: 13 juni om 18:30, 14 juni om 14:00

Regie: Hamé & Ekoué, La Rumeur (2011)

Nejma is jong, schrijft geweldig goed, zingt met een unieke intensiteit en droomt ervan om een rapalbum op te nemen. Zij vindt geen producent en besluit om de anonieme auteur, ”ghostwriter”, te worden.

 

Film: Le bal des menteurs – Le procès Clearstream

Donderdag 13 juni om 21:00

Herh: 18 juni om 18:30

Regie: Daniel Leconte (2011)

Onderscheidingen: Nominatie Beste Documentaire (Césars 2012)

Tussen september en oktober 2009 werd in Parijs het proces gehouden van de Clearstream-affaire, waarin Nicolas Sarkozy, voormalig President van de Franse republiek, en Dominique de Villepin, voormalig Eerste minister, tegenover elkaar stonden.  Op het programma: complot, politieke manipulatie en een lasterlijke aanklacht, elk kamp probeerde het andere politiek te doden …

 

Film: Ils ne mourraient pas tous mais tous étaient frappés

Zondag 16 juni om 0:50

Regie: Marc-Antoine Roudil, Sophie Bruneau (2005)

Elke week ontvangen een psychologe en twee artsen in drie openbare ziekenhuizen rond Parijs mannen en vrouwen die lijden aan een nieuwe aandoening: leed op het werk. Via de intimiteit, de intensiteit en de waarheid van individuele gesprekken, getuigt deze film van de banalisering van het lijden in ondernemingen.

 

Tv-film: Valparaiso

Dinsdag 18 juni om 21:00

Herh: 20 juni om 18:30, 21 juni om 14:00

Regie: Jean-Christophe Delpias (2011)

Onderscheidingen: Beste scenario, Festival de la Rochelle, 2011

Een supertanker vaart door het Kanaal als hij opdracht krijgt om om te keren: de lading is opgekocht door een grote oliemaatschappij en moet de volgende dag geleverd worden. Maar het schip raakt een klif en zinkt, waardoor een grote olievlek ontstaat.

 

Film: Etre et avoir

Donderdag 20 juni om 21:00

Herh: 23 juni om 0:50, 25 juni om 18:30

Regie: Nicolas Philibert (2002)

Onderscheidingen: Beste Montage (Césars 2003), Officiële Selectie (Cannes 2002), prix Louis-Delluc 2002

In Saint-Etienne sur Usson, in het hart van de Auvergne, is de gemeenteschool georganiseerd rond een enkele klas. Tussen in zichzelf gekeerd zijn en opkijken naar de wereld, komen in deze klas alle kinderen uit het dorp samen rond één leraar …

 

Film: L’ affaire Marcorelle

Zondag 23 juni om 21:00

Herh: 26 juni om 14:00, 1 juli om 23:50

Regie: Serge Le Péron (2000)

Aan het einde van een avond komt François Marcorelle, rechter van instructie in Chambéry, in de kamer van een jonge Poolse terecht. En daar begaat hij een moord. Dat denkt hij tenminste. Want zijn vriend Georges denkt dat het gewoon om een nachtmerrie gaat, zoals hij die vaak heeft …

 

Film: le parfum d´Yvonne

Maandag 24 juni om 23:50

Regie: Patrice Leconte (1993)

1958. Victor ontvlucht Parijs om aan de mobilisatie voor de oorlog in Algerije te ontkomen. Onder een valse identiteit verschuilt hij zich in een hotel tussen Frankrijk en Zwitserland. Daar maakt hij kennis met Yvonne. De sublieme, verwarrende vrouw droomt ervan om filmster te worden …

 

Tv-film: Une vie française

Dinsdag 25 juni om 21:00

Herh: 27 juni om 18:30, 28 juni om 14:00

Regie: Jean-Pierre Sinapi (2011)

Onderscheidingen: beste regisseur, beste muziek, Festival de Luchon 2011

Na een lang verblijf in het buitenland, hoort Paul dat zijn dochter Marie een aanval van schizofrenie heeft gehad en in het ziekenhuis ligt. Hij is overtuigd dat de oorzaak hiervan in zijn eigen verleden ligt en praat voor het eerst openlijk met Marie, stil hopend haar te kunnen redden …

 

Film: Le zèbre

Zondag 30 juni om 21:00

Herh: 3 juli om 14:00, 8 juli om 23:50

Regie: Jean Poiret (1992)

Onderscheidingen: nominations aux César 1993.

Hippolyte, notaris, leeft al vijftien jaar samen met Camille, lerares Frans. Een huwelijk vol liefde en zonder problemen. Toch is Hippolyte bang: om door de routine en monotonie ten onder te gaan. Op zijn manier besluit hij om zijn geliefde te verrassen …

Lees ook:Franse films op TV5MONDE (week 8)
Lees ook:Franse films op TV5MONDE (week 12)
Lees ook:Franse films op TV5MONDE (week 7)
Lees ook:Franse films op TV5MONDE (week 13)
Lees ook:Films op TV5 Monde – eind april

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>