Filmrecensie Just A Beginning

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen filosoferen? Volgens de Franse lerares Pascaline Dogliana op de Jacques Prévert school in Méesur-Seine (vlakbij Parijs) is dit vak al geschikt voor kinderen in de kleuterklas. De leerlingen van de kleuterjuf hebben naast taal, rekenen en aardrijkskunde ook iedere week filosofie op hun rooster staan. In deze les leren de klasgenoten hun gevoelens te uiten en te luisteren naar de gedachtes van anderen terwijl ze discussiëren over onderwerpen als liefde, macht en de dood. Tijdens deze gesprekken met het oog op de toekomst laten de enthousiaste filosofen geen kans voorbij gaan om hun mening te geven.

Van deze bijzondere lessen maakten regisseurs Pierre Barougier en Jean-Pierre Pozzi een documentaire: Just A Beginning (Ce n’est qu’un début). De film geeft een mooi beeld van de lessen van Pascaline. Door de kinderen in een soort ‘kringgesprek’ vragen te stellen, worden ze aangespoord na te denken over grote thema’s in het leven, zoals liefde en dood. Zo vraagt ze haar leerlingen: ‘Ga je op dezelfde manier om met je vrienden als met je geliefde?’ ‘Nee!’ roepen de kinderen in koor. De juf vraagt één van de meisjes om uitleg, die luidt als volgt: ‘Met je vrienden speel je, en  je geliefde geef je een kus.’ Waarop een jongetje uit de klas zegt: ‘En daar trouw je mee!’

Het onderwerp macht wordt ter sprake gebracht door de kinderen te vragen of zij graag de president van Frankrijk zouden willen zijn en wat ze dan zouden doen. Het antwoord van een jongen uit de klas is aandoenlijk: ‘Een Twingo kopen en dan Matthias meenemen op een ritje.’ Door de focus van de filmmakers op de kinderen, van 3 tot 5 jaar, ontstaat een warme en soms ook aandoenlijke film. Ook wordt heel goed duidelijk dat de kleuters heel goed in staat zijn om na te denken over ‘volwassen’ thema’s, en ze weten er ook al behoorlijk wat van af!

Just A Beginning. Regie: Pierre Barougier en Jean-Pierre Pozzi. Met: Pascaline Dogliana, Isabelle Duflocq. Genre: Documentaire. Lengte: 97 minuten.
De film draait vanaf 18 augustus in de bioscoop in Nederland.

Lees ook:Filmrecensie “Yves Saint Laurent: L’amour fou”
Lees ook:Kandidaat realityserie pleegt zelfmoord
Lees ook:Filmrecensie Tous Ensemble
Lees ook:Vier topfilms met Juliette Binoche in één box
Lees ook:Les Neiges du Kilimandjaro verschijnt op DVD

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>